Ціна на ключовий в Україні продукт піде вгору: чому дорожчатиме
Ціна на ключовий в Україні продукт піде вгору: чому дорожчатиме

Ціна на ключовий в Україні продукт піде вгору: чому дорожчатиме

В Україні може збільшитись вартість хліба. Причина – здорожчання вартості виробництва. Зокрема, у травні-червні ціни на сировину зросли на 40%, через що нині пекарі мають нульову рентабельність.

Про це повідомив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко. Він зазначив: витрат додає і ситуація в енергетиці.

"Пекарі змушені працювати на генераторах. А ця електроенергія коштує у 2,5-3 рази дорожче, ніж від мережі. … Що призводить до збільшення витрат та зростання цін", – пояснив Тараненко.

Водночас, визнав він, найближчим часом ціни не зростатимуть. Однак це може статися у майбутньому.

"Здорожчання хліба та інших хлібобулочних виробів, це наслідок здорожчання собівартості. Говорити про те, що збільшиться рентабельність, не доводиться. Вона тільки падає, бо ми не встигаємо компенсувати зростання цін на сировину здорожчанням продукції. ... Найближчим часом різкого зростання цін не буде, але враховуючи тенденції, то ми очікуємо певного здорожчання", – резюмував фахівець.

Скільки коштує хліб у супермаркетах

Водночас, за моніторингом OBOZ.UA, 19 вересня великі мережі супермаркетів продають пшеничний хліб (600 грам, нарізка) у середньому по 33,97 грн. Ціни коливаються від 29,65 до 37,4 грн. Зокрема:

  • Nonus – 29,65 грн;
  • Auchan – 35,6 грн;
  • ЕКОмаркет – 29,9 грн;
  • МегаМаркет – 37,3 грн;
Вартість хліба в МегаМаркеті
  • Metro – 37,4 грн.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас, в Україні значно подорожчали продукти харчування – загалом, з серпня-2023 по серпень-2024 ціни збільшилися на 5,9%, однак, наприклад, безпосередньо на овочі відразу на 36%. Втім, деякі позиції все ж здешевшали – наприклад, яйця, вартість яких знизилася на 20,2%.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader