Кіберполіція назвала три найпоширеніші в Україні схеми онлайн-шахрайства
Кіберполіція назвала три найпоширеніші в Україні схеми онлайн-шахрайства

Кіберполіція назвала три найпоширеніші в Україні схеми онлайн-шахрайства

Наразі спостерігається загальне зменшення кількості звернень громадян через онлайн-шахрайства.

За перші вісім місяців 2024 року кіберполіція України знешкодила 23 організовані шахрайські групи, що на шість більше, ніж за аналогічний період минулого року. Кіберполіція України безперервно відстежує нові шахрайські схеми та активно працює над підвищенням обізнаності населення щодо онлайн-шахрайств. Про це розповів начальник відділу протидії різновидам онлайн-шахрайств Департаменту кіберполіції Нацполіції України Олександр Ульяненков в інтерв’ю виданню «Детектор медіа».

«Також за вісім місяців поточного року за оперативного супроводження кіберполіції до суду направлено 1897 кримінальних проваджень. У 2023 році цей показник за аналогічний період становив 1546 кримінальних проваджень», — зазначив Ульяненков.

При цьому, за його словами, наразі спостерігається загальне зменшення кількості звернень громадян через онлайн-шахрайства.

«Якщо порівняти з минулим роком, то бачимо зменшення кількості таких звернень. Упевнений, що така динаміка зумовлена, зокрема, постійним інформуванням населення, а також нашими діями щодо протидії шахрайствам», — розповів Ульяненков.

Найчастіше цього року люди звертаються до правоохоронців через випадки недоставлення псевдопродавцями інтернет-замовлень, фішинг та «дзвінки з банку».

«Ми щодня аналізуємо всі звернення та ділимо їх на підкатегорії. Основна підкатегорія, яку ми зараз бачимо, — це недоставлення замовлень, зроблених через інтернет. Це стосується купівлі-продажу товарів в інтернеті, розміщення оголошення про надання певних послуг, і при цьому отримується часткова або повна передплата. На другому місці — фішинг. Це кваліфіковане шахрайство, де за допомогою методів соціальної інженерії та програмних засобів робляться посилання, які схожі на оригінальні сайти. Третє місце на сьогодні займають дзвінки "з банку"», сказав Ульяненков.

  • Читайте також: Банки та кіберполіція зацікавлені у формуванні так званої бази дропів. Це допоможе боротися із шахрайством в інтернеті

Правоохоронець відзначив зменшення кількості дзвінків людям від шахраїв, які представляються працівниками банківських установ.

«Думаю, це завдячуючи нашій співпраці з банківським регулятором і нашими банками. Ми вживаємо заходів для блокування номерів, які використовуються щодня в шахрайських цілях. Також знешкодили чимало шахраїв в установах виконання покарань, звідки часто робили такі дзвінки, встановили їхніх співучасників «з волі», які переводили в готівку привласнені кошти. Тому ми бачимо значне зменшення кількості таких дзвінків, але такий вид шахрайства ще існує», розповів кіберполіцейський.

Разом із цим, за його словами, набирає поширення інший масовий вид шахрайства онлайн-прохання про допомогу.

«Це коли спочатку здійснюється злам сторінки, месенджера людини і його контактам розсилається прохання нібито терміново позичити гроші. І люди надають таку допомогу, вважаючи, що це їхній рідний, близький, друг, колега, товариш. Але шахрай, звичайно, дає реквізити своєї банківської картки», пояснив Ульяненков.

За його словами, фахівці кіберполіції викладають рекомендації відносно налаштування особистої кібербезпеки, які мають сприяти захисту користувачів від шахрайських дій зловмисників. Свої рекомендації кіберполіція розміщує на сайті та в соцмережах. Крім того, на сайті кіберполіції можна знайти посилання на відеоматеріали «Кібербезпека.UA», розміщені на ютубі. 

Фото: начальник відділу протидії різновидам онлайн-шахрайств Департаменту кіберполіції Нацполіції України Олександр Ульяненков / «Детектор медіа»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader