У кіберполіції розповіли про три найпоширеніші шахрайські схеми
У кіберполіції розповіли про три найпоширеніші шахрайські схеми

У кіберполіції розповіли про три найпоширеніші шахрайські схеми

Українці найчастіше звертаються до кіберполіції через шахрайські схеми, пов'язані з інтернет-замовленнями, фішингом та фейковими дзвінками нібито з "банків".

Про це в інтерв’ю виданню "Детектор медіа" заявив начальник відділу протидії різновидам онлайн-шахрайств Департаменту кіберполіції Олександр Ульяненков, передає Укрінформ із посиланням на сайт Нацполіції

За його словами, кіберполіція щодня аналізує всі звернення та ділить їх на підкатегорії.

"Основна підкатегорія, яку ми зараз бачимо, — це недоставлення замовлень, зроблених через інтернет. Це стосується купівлі-продажу товарів в інтернеті, розміщення оголошення про надання певних послуг, і при цьому отримується часткова або повна передплата. На другому місці — фішинг. Це кваліфіковане шахрайство, де за допомогою методів соціальної інженерії та програмних засобів робляться посилання, які схожі на оригінальні сайти. Третє місце на сьогодні займають дзвінки "з банку", - розповів Ульяненков.

При цьому він відзначив зменшення кількості дзвінків від шахраїв, які представляються працівниками банківських установ. Це відбулося завдяки співпраці правоохоронців із банківським регулятором і безпосередньо банками.

За словами правоохоронця, кіберполіція вживає заходів для блокування номерів, які щодня застосовуються у шахрайських цілях.

"Також знешкодили чимало шахраїв в установах виконання покарань, звідки часто робили такі дзвінки, встановили їхніх співучасників "з волі", які переводили в готівку привласнені кошти. Тому ми бачимо значне зменшення кількості таких дзвінків, але такий вид шахрайстваще існує", - зазначив Ульяненков.

За останній рік кількість звернень громадян до правоохоронців через дії інтернет-зловмисників зменшилася, але при цьому викритих шахрайських груп побільшало. За вісім місяців 2024-го кіберполіція знешкодила 23 організовані групи – на шість більше, ніж за аналогічний період минулого року.

"Також за вісім місяців поточного року за оперативного супроводження кіберполіції до суду направлено 1897 кримінальних проваджень. У 2023 році цей показник за аналогічний період становив 1546 кримінальних проваджень", - зазначив Ульяненков.

Він зауважив, що наразі спостерігається загальне зменшення кількості звернень громадян через онлайн-шахрайства: "Якщо порівняти з минулим роком, то бачимо зменшення кількості таких звернень. Упевнений, що така динаміка зумовлена, зокрема, постійним інформуванням населення, а також нашими діями щодо протидії шахрайствам".

Правоохоронець запевнив, що кіберполіція безперервно відстежує нові злочинні схеми та активно працює над підвищенням обізнаності населення щодо онлайн-шахрайств.

Як повідомлялося, кіберполіція та Офіс омбудсмана попередили українців про шахрайства на темі військовополонених та зниклих безвісти.

Фото: МВС

Теги за темою
Інтернет
Джерело матеріала
loader
loader