У Німеччині створять перший у світі мобільний квантовий комп’ютер
У Німеччині створять перший у світі мобільний квантовий комп’ютер

У Німеччині створять перший у світі мобільний квантовий комп’ютер

Перший у світі мобільний квантовий комп’ютер мають запустити вже до 2027 року.

Він призначений для використання в оборонних, безпекових і цивільних програмах, з акцентом на портативність і продуктивність в реальному часі в різних середовищах.

Агентство кібербезпеки Німеччини Agentur Cyberagentur уклало контракти з чотирма компаніями — Quantum Brilliance, ParityQC, Oxford Ionics і neQxt — на створення першого у світі мобільного квантового комп’ютера до 2027 року.

Вартість проєкту складає $39 млн, пише Interesting Engineering.

Кожна компанія вносить в програму свій власний спеціалізований досвід, включаючи мініатюрні квантові чіпи, масштабовану квантову архітектуру та портативні квантові системи.

Компанія Quantum Brilliance, відома своїм досвідом у створенні мініатюрних квантових чіпів, що працюють при кімнатній температурі, відіграє вирішальну роль у цій ініціативі.

Квантові чіпи компанії використовують азотно-вакансійні центри в синтетичних алмазах як кубіти, що дозволяє їм функціонувати без потреби в екстремальних системах охолодження. Ці чіпи також сумісні з традиційними напівпровідниками, що спрощує інтеграцію квантових технологій в існуючі системи.

З іншого боку, компанія ParityQC зосереджується на розробці однойменного продукту ParityOS. Це масштабована квантова архітектура та операційна система, яка обіцяє обробляти великі алгоритми ефективніше і з меншою кількістю помилок.

Інноваційний підхід компанії гарантує, що мобільні квантові комп’ютери зможуть обробляти складні дані в режимі реального часу, навіть у віддалених місцях.

Oxford Ionics вносить у проєкт свою передову технологію електронного керування кубітом. На відміну від звичайних методів, які використовують лазери, Oxford Ionics покладається на електроніку для керування кубітами. Ця інновація дозволяє компанії виробляти високонадійні квантові чіпи, які можна виготовляти за допомогою сучасних напівпровідникових технологій.

Тим часом німецький стартап neQxt впроваджує технологію захоплених іонів під назвою MaQue. За допомогою цієї системи оборона і національна безпека зможуть оптимізувати і проводити симуляції в режимі реального часу, таким чином не потребуючи великих хмарних центрів обробки даних.

Цей інструмент призначений для надання надійних обчислень у потенційно небезпечних і часто дуже віддалених областях, наприклад на полі бою. Його можна використовувати для імітації хімічних або біологічних небезпек, обробки великих обсягів даних, що стосуються поля бою, і точного налаштування військових дій.

Хоча основна увага приділяється секторам оборони і безпеки, технологія, що створюється тут, може мати надзвичайно широкий спектр застосувань, включаючи фінансовий сектор, ланцюжок поставок або наукові дослідження.

Джерело матеріала
loader
loader