В Ізраїлі затримали бізнесмена, який планував убивство Нетаньягу
В Ізраїлі затримали бізнесмена, який планував убивство Нетаньягу

В Ізраїлі затримали бізнесмена, який планував убивство Нетаньягу

Ізраїльська поліція і спецслужби заявили, що зірвали іранську змову, яка мала на меті вбивство вищого керівництва країни, в тому числі прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.

Про це повідомляє ABC News, передає Укрінформ.

73-річний ізраїльський бізнесмен з міста Ашкелон Моті Маман звинувачується в тому, що він двічі незаконно в'їжджав до Ірану через Туреччину, де зустрічався з офіцерами розвідки, які керували іранськими планами замаху. Вони обговорювали, як стверджується, плани нападу на Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галланта, керівника розвідки «Шин-Бет» Ронен Бар і колишнього прем'єр-міністра Нафталі Беннета.

Поліція і Шин-Бет заявили, що ймовірна змова мала на меті помсту за вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханейха в Тегерані в липні, в якому Іран звинуватив Ізраїль.

У спільній заяві поліції і Шин-Бету Мамана також звинуватили в тому, що він обговорював можливість виконання функцій грошового кур'єра для інших осіб в Ізраїлі, які співпрацювали з іранським режимом, пошуку російських і американських агентів для ліквідації опонентів Тегерана в Європі і США і вербування «подвійного агента» Моссаду.

Він вимагав передоплату в розмірі 1 мільйона доларів перед виконанням будь-яких завдань, заявили поліція і Шин-Бет, але нібито отримав лише суму, еквівалентну приблизно 558 000 доларів.

Влада висунула звинувачення Маману 19 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, Іран пообіцяв помститись Ізраїлю через убивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії 31 липня у столиці Ірану. Тоді верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї віддав наказ «завдати прямого удару по Ізраїлю».

Фото: Yonatan Sindel/Flash90

Теги за темою
поліція
Джерело матеріала
loader
loader