Відключення світла провокують міграцію: Галущенко розповів, на що спрямовані удари РФ
Відключення світла провокують міграцію: Галущенко розповів, на що спрямовані удари РФ

Відключення світла провокують міграцію: Галущенко розповів, на що спрямовані удари РФ

Російські атаки спрямовані на руйнування енергетичноїінфраструктури України, щоб позбавити населення електроенергії та тепла, що ускладнює життя українців і провокує міграцію. Удари по підстанціях, ТЕЦ, ТЕС і газорозподільчих об'єктах значно знижують здатність країни забезпечувати стабільне енергопостачання.

Про це заявив Герман Галущенко, міністр енергетики України, на конференції United for Justice. За його словами, в результаті цих цілеспрямованих дій зруйновано близько 9 ГВт генерації електроенергії, що становить майже половину від загальних обсягів, які раніше генерувалися в країні.

Російські атаки націлені передусім на те, щоб позбавити українців базових умов для виживання – тепла та електроенергії. Ці удари мають не лише військову, але й глибоко соціальну та гуманітарну мету. Ворог намагається змусити цивільне населення страждати від нестачі життєво необхідних ресурсів, створити умови для масової міграції і зробити життя в Україні нестерпним.

Удари концентруються на різних елементах енергетичної інфраструктури – це теплоелектростанції (ТЕС), теплоелектроцентралі (ТЕЦ), газорозподільчі станції та підстанції, що забезпечують передачу електроенергії. За словами Галущенка, на карті України вже не залишилося жодного місця, де б не відбулися такі атаки.

Як зазначив міністр енергетики, остання масштабна атака наприкінці серпня 2024 року стала найбільшою з початку повномасштабного вторгнення. Росія використовувала різні види ракет і дронів-камікадзе "Шахед" – загалом 236 одиниць. Внаслідок цих атак близько 4 мільйонів українців в різних регіонах країни одразу залишилися без електроенергії.

На відновлення електропостачання знадобилося приблизно 13 днів, що свідчить про масштаб руйнувань та складність відновлювальних робіт. Такі дії безпосередньо впливають не тільки на побутове життя українців, але й на роботу бізнесу та загальну економічну активність в країні.

Окремою метою атак є підстанції, які критично важливі для передачі електроенергії від атомних електростанцій (АЕС), що виробляють близько 60% всієї електроенергії в Україні. Ураження підстанцій може призводити до того, що атомні блоки змушені припиняти роботу через загрозу перевантаження або аварій. Це серйозно впливає на енергетичну безпеку країни та створює додаткові ризики.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, взимку дефіцит електроенергії в Україні становитиме не менше 20%. Причому основний тягар відключень електроенергії ляже насамперед на населення.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader