Воєнний стан: як отримати довідку про обставини поранення
Воєнний стан: як отримати довідку про обставини поранення

Воєнний стан: як отримати довідку про обставини поранення

Воєнний стан: як отримати довідку про обставини поранення

Роз'яснення дали експерти.

Через повномасштабну агресію РФ, багато сміливих чоловіків та жінок стали на захист нашої країни. Іноді військові отримують поранення. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, як отримати довідку про обставини поранення та хто її видає.

Довідка про обставини поранення: як отримати

Юристи зазначили, що довідка про обставини поранення є документом, який містить відомості про обставини поранення військовослужбовця, а також медичні дані про нього.

«Цей документ є дуже важливим, оскільки він може стати підставою для надання соціальних гарантій та компенсації збитків. Українське законодавство регулює питання стосовно отримання Довідки про обставини поранення у військових та інших категоріях осіб», – йдеться у повідомленні.

Експерти зазначили, що для отримання Довідки про обставини поранення, військовослужбовець має подати рапорт до керівництва підрозділу, в якому несе службу та отримує довідку на підставі Наказів та Розпоряджень командира підрозділу.

Довідка про обставини травми видається за підписом командира в/ч на підставі наказу командира військової частини про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва) військовослужбовцем.

«Наказ командира військової частини про загибель, поранення (контузію, травму, каліцтво) військовослужбовця здійснюється на підставі рапорту командира підрозділу, журналу бойових дій, бойового донесення, картки передового району, первинної медичної картки тобто Форми 100», – йдеться у повідомленні.

Юристи зазначили, що первинна медична карта (форма 100) – це документ, який заповнює медик після надання першої домедичної (екстреної медичної) допомоги, і який повинен бути з військовим на усіх етапах лікування.

Першочергово первинна медична карта може знадобитись для отримання  довідки про обставини поранення під час війни та виплати подальших компенсаційних виплат.

За словами юристів, для отримання рапорту на отримання довідки про обставини травми слід зв’язатись з безпосереднім командиром та переконатись, що він подав рапорт про подію (вашу травму, поранення, контузію) до штабу військової частини.

«Якщо цього не було зроблено, тоді потрібно самостійно скласти пояснення і рапорт на ім’я командира військової частини. У рапорті висловіть прохання видати довідку про обставини травми. До рапорту додайте пояснення про обставини поранення. За можливості, але не обов’язково, додайте також пояснення 2-3 свідків (інших військовослужбовців, які були з вами в момент поранення)», – пояснили експерти.

Для того, щоб зареєструвати рапорт, необхідно особисто віднести його до реєстраційної частини або надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Також варто зробити копію рапорту, щоб мати доказ його подачі.

Раніше ми писали, які виплати можуть отримати військові при звільненні зі служби.

Джерело матеріала
loader
loader