З України намагалися вивезти скрипку, ймовірно, роботи Страдіварі
З України намагалися вивезти скрипку, ймовірно, роботи Страдіварі

З України намагалися вивезти скрипку, ймовірно, роботи Страдіварі

З України намагалися вивезти скрипку, ймовірно, роботи Страдіварі

Скрипку спокійнісінько везли у багажнику авто

Прикордонники Львівського загону під час огляду автомобіля, який прямував на виїзд з України через пункт пропуску «Краківець», що на кордоні з Польщею, побачили у багажнику скрипку, яка може виявитись рідкісним музичним інструментом, ймовірно, роботи італійського майстра Антоніо Страдіварі.

Про подію повідомила Прикордонна служба України.

Скрипка маркована як Antonius Stradiuarius Cremomentis Faciebad Anno 1728. Вона може бути оригінальним інструментом, виготовленим італійським майстром Антоніо Страдіварі. Цей інструмент вирізняється особливою чистотою звучання й неабияк цінується у світі.

Коментуючи подію, обізнані користувачі соцмереж припустили, що скрипка не обов'язково може бути оригінальним інструментом роботи самого майстра, але якісною копією, виготовленоу у майстерні Страдіварі і маркованою його даними або просто підробкою, тому що, вважається, що у світі є обмежена кількість інструментів роботи знаменитого майстра, і всі вони відомо кому належать і де знаходяться. Чи, може, не всі?

Цікаво, що інструмент вивозили без усяких пересторог - просто у багажнику.

Представники митниці музичний інструмент вилучили. Чи становить він культурну та історичну цінність і чи можна було його вивозити з України, встановить експертиза. 

Раніше ФБР виявило скрипку Страдіварі, яку було викрадено у музиканта Романа Тотенберга після концерту в 1980 році. Музикант помер три роки тому, у віці 101 року, так і не побачивши скрипку знову, повідомляє ABC.News.

Сам музикант вважав, що знає того, хто вкрав у нього скрипку, але ніяк не міг знайти достатньо доказів вини підозрюваного. Агенти ФБР все-таки змогли виявити скрипку і передали її сім'ї Тотенберга.

 Скрипка, відома як Ames Stradivarius, була зроблена Антоніо Страдіварі в 1734 році і є однією з декількох сотень відомих на сьогоднішній момент скрипок Страдіварі, вартість яких може досягати декількох мільйонів доларів. Найдорожчу з них було продано в 2011 році за 15,9 мільйонів доларів.

Джерело матеріала
loader