Навіщо в СРСР підводні човни обміняли на газованку: історія дивної угоди
Навіщо в СРСР підводні човни обміняли на газованку: історія дивної угоди

Навіщо в СРСР підводні човни обміняли на газованку: історія дивної угоди

Керівництво СРСР із самого заснування Країни Рад було буквально одержиме Америкою – постійно з нею в чомусь змагалось і при цьому відчувало перед нею якесь дивне благоговіння. Часом це призводило до дуже дивних наслідків.

От ви можете зараз уявити, щоби якась країна обміняла частину свого військового флоту на поставки солодкого газованого напою? А в радянській історії такий епізод був. OBOZ.UA розповідає про нього детальніше.

Натхненником дивного обміну був Дональд М. Кендалл – один з керівників корпорації PepsiCo. Його компанія завжди конкурувала із Coca Cola і вихід однієї з них на радянський ринок був би справжнім проривом у цій боротьбі. Тому Кендалл задався метою привести свою газованку до Союзу і почастувати нею комуністичне керівництво.

Навіщо в СРСР підводні човни обміняли на газованку: історія дивної угоди

Нагода зробити це випала у 1959 році, коли у Москві проводилась виставка американських товарів – для обміну досвідом між двома супердержавами. Кендалл прибув на неї особисто в супроводі віце-президента США Річарда Ніксона. Той познайомив бізнесмена із генеральним секретарем КПРС Микитою Хрущовим, якого вдалося вмовити спробувати американський продукт. В архівах навіть збереглись фото Хрущова з фірмовим стаканчиком. Але тоді угода зірвалась – на заваді став новий виток напруженості в рамках холодної війни.

Вийти на радянський ринок Pepsi вдалось аж у 1972 році, коли при владі уже був Леонід Брежнєв. Загалом в СРСР побудували 21 завод, де виробляли і розливали американську газованку. На підприємства привозили з Америки таємничий концентрат, склад якого тримався у таємниці, а потім його розбавляли і насичували вуглекислим газом, після чого розливали у пляшки.

Але за які гроші Союз купував ці блага, якщо його економіка починала занурюватись у глибоку кризу? Насправді розплачувались із американцями за Pepsi не грішми, а бартером. Кендалл домігся ексклюзивного права продавати в США радянську горілку "Столична". Цей алкоголь користувався неабияким попитом за океаном.

Але у 1989 році угода про бартер підходила до завершення. І тоді новий генсек СРСР Михайло Горбачов, який домагався зближення із заходом і не хотів припинення поставок, ухвалив нове несподіване рішення. Горілка американців більше не цікавила, натомість PepsiCo попросила надати їм дизельні підводні човни та старі нафтові танкери як оплату за газованку. І Горбачов погодився.

Навіщо в СРСР підводні човни обміняли на газованку: історія дивної угоди

Загалом PepsiCo в рамках тієї угоди отримав 17 підводних човнів проекту 613, есмінець, крейсер та торпедоносець. Фактично, компанія стала власницею шостого за розміром військово-морського флоту у світі. Кендалл з цього приводу навіть жартував, що роззброює СРСР швидше за американську владу.

Звісно, корпорація отримала не споряджені судна – з них зняли всю зброю. В такому вигляді весь флот продали на металобрухт, отримавши за кожен човен лише 150 тисяч доларів.

Незабаром компанія вирішила заключити із Союзом новий контракт на постачання горілки в обмін на газованку. Але СРСР розвалився і домовлятись про продажі довелось уже з новоствореними незалежними державами.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як СРСР невдало запозичив у Америки ідею з буквами у телефонних номерах.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader