Будапешт готується до найбільшої повені десятиліття
Будапешт готується до найбільшої повені десятиліття

Будапешт готується до найбільшої повені десятиліття

Угорському Будапешту загрожує масштабна повінь через ситуацію на Дунаї. Для міста починається найскладніший період. Про це заявив мер Гергей Карачонь у своєму Фейсбуці.

- Будапешт готовий до серйозної хвилі, але зараз настає найскладніше. Поки що все йде за планом, але найскладніше ще попереду. Бережімо один одного, бережімо Будапешт!, - звернувся Карачонь до городян.

За його словами, у Будапешті зробили все можливе для підготовки до піка повені, яка очікується у суботу 21 вересня. На головній лінії оборони у необхідних місцях було збудовано тимчасові греблі заввишки до 9 метрів. Також було проведено додаткове посилення захисту з метою підвищення безпеки.

- Наглядова служба Капітального каналізаційного заводу постійно патрулює греблі, у разі потреби наші резервні підрозділи можуть бути негайно розгорнуті. Фахівці Московського водопроводу також цілодобово стежать за розвитком повені, - повідомив градоначальник.

Як пише Euronews, Будапешт стикається з загрозою найсильнішої повені десятиліття. Вода вже впритул підійшла до будівлі парламенту, і ситуація може погіршитися. У кількох районах уже запроваджено обмеження на автомобільний рух. Очікується, що повінь порушить міжнародне залізничне сполучення між Угорщиною та Чехією, Польщею та Німеччиною.

Головне управління водних ресурсів Угорщини повідомило, що ввечері 18 вересня рівень Дунаю сягнув 6,93 метра. Це на два метри нижче за рекордний рівень, зафіксований під час повеней у Центральній Європі у травні 2013 року. Прогнози вказують, що рівень води у Дунаї може піднятися до 8,5 метрів поблизу міста.

  • 14 вересня повені у Центральній частині Європи досягли критичного рівня. Вода у річках виходить із берегів, міста йдуть під воду. Жителів постраждалих районів евакуювали у безпечніші місця.
  • 19 вересня Дунай вийшов із берегів і затопив набережну Будапешта, де знаходиться будівля угорського парламенту.
Теги за темою
Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader