Мільйонні схеми на Чернівецькій митниці: чотири фігуранти отримали умовні терміни
Мільйонні схеми на Чернівецькій митниці: чотири фігуранти отримали умовні терміни

Мільйонні схеми на Чернівецькій митниці: чотири фігуранти отримали умовні терміни

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і чотирма фігурантами справи завдання 290 млн грн збитків на Чернівецькій митниці.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба САП.

Як зазначається, відповідно до угоди фігуранти справи зобов'язані надавати правдиві та детальні викривальні показання щодо участі та ролі інших осіб у вчиненні злочину.

За вироком суду співорганізатора злочину було визнано винуватим в організації умисного ухилення від сплати ввізного мита та ПДВ на загальну суму 83 259 397,28 грн шляхом реалізації трьох злочинних схем ввезення товарів на митну територію України з приховуванням від митного контролю Чернівецької митниці ДФС, у створенні з цією метою спільно з іншими особами злочинної організації та керівництві нею, а також у підбурюванні службових осіб митниці до зловживання своїм службовим становищем.

ВАКСпризначив йому покарання у вигляді 4 років 9 місяців позбавлення волі, зі штрафом у сумі 83 259 397,28 грн (розмір майнової шкоди, завданої кримінальним правопорушенням), з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з експортом та імпортом товарів до України, на строк 2 роки 8 місяців та ще одним штрафом у розмірі 17 тис. грн.

Трьом іншим учасникам злочинної організації суд призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, штрафу у розмірі 255 тис. грн, з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з експортом та імпортом товарів до України, терміном у два роки.

Водночас суд звільнив указаних осіб від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 3 роки.

Крім того, співорганізатор зобов’язується протягом року з моменту затвердження угоди у повному обсязі відшкодувати державі збитки в сумі 83 259 397,28 грн, спричинені внаслідок вчинення учасниками очолюваної ним організованої групи кримінального правопорушення, а також перерахувати 2 млн грн на підтримку Збройних сил України (Проєкт UNITED24 «Армія Дронів»).

Внесені за інших трьох співучасників застави в сумі понад 10,9 млн грн за вироком суду, яким затверджено укладену угоду, також перераховуються на «Армію Дронів».

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати ВАКС.

Досудове розслідування стосовно інших підозрюваних у справі триває.

Як повідомлялося, 20 вересня НАБУ і САП завершили слідство за фактом зловживань на Волинській митниці на 53 мільйони гривень.

Теги за темою
Чернівці САП Антикорупційний суд
Джерело матеріала
loader
loader