Прем'єр Північної Македонії розчарований "принизливими" вимогами щодо вступу до ЄС
Прем'єр Північної Македонії розчарований "принизливими" вимогами щодо вступу до ЄС

Прем'єр Північної Македонії розчарований "принизливими" вимогами щодо вступу до ЄС

Після зустрічі з головою Європейської Ради Шарлем Мішелем і робочого обіду з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн у четвер у Брюсселі прем'єр-міністр Північної Македонії Християн Міцкоський заявив, що він сповнений рішучості донести до свого народу розчарування з приводу блокування шляху до вступу країни в ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Balkan Insight.

"Два з половиною десятиліття, відколи ми розпочали цей інтеграційний процес, відколи ми підписали Угоду про асоціацію та стабілізацію, ми є жертвами двосторонніх проблем, двостороннього гальмування процесу вступу", – сказав Міцкоський журналістам після зустрічей, які він відвідав разом з іншими західнобалканськими лідерами.

"Ми були принижені на цьому шляху.

Я нагадаю, що в ім'я європейських цінностей ми кілька разів змінювали наш прапор, банкноти, конституцію [і] назву [країни].

Я ще раз підкреслив, що ми більше не можемо приймати ультиматуми", – додав він.

Міцкоський, який став прем'єр-міністром у червні, їздив до Брюсселя на зустрічі, присвячені, головним чином, Європейському плану зростання для Західних Балкан.

Але вступ його країни до ЄС ризикує застрягти в осяжному майбутньому через двосторонню суперечку з Болгарією, яка є членом ЄС.

Раніше цього місяця комісар ЄС з питань розширення Олівер Варгеї, який залишає свою посаду, виступаючи в Будапешті, заявив, що метою є проведення нових міжурядових конференцій у жовтні з Албанією, Сербією і, "можливо", Північною Македонією.

Але для того, щоб переговори про вступ до ЄС просунулися і з Північною Македонією, вона повинна внести зміни до своєї конституційної преамбули і назвати болгар одним з народів-засновників держави.

Новий правий уряд Міцкоського натякнув, що не має наміру йти на цей крок, якщо не отримає більш сприятливих умов.

"Ми зосереджені на тому, щоб пропонувати рішення, і якщо дійсно є бажання [в ЄС бачити Північну Македонію майбутнім членом], то є і спосіб", – сказав Міцкоський в Брюсселі.

Болгарія заблокувала початок переговорів про вступ Північної Македонії до ЄС у 2020 році, наполягаючи на тому, щоб вона визнала, що македонська ідентичність і мова мають болгарське походження, що є образливою вимогою для більшості жителів Північної Македонії.

Північна Македонія разом із сусідньою Албанією розпочала переговори про членство в ЄС у 2022 році і є кандидатом на вступ з 2005 року.

Серед інших необхідних критеріїв членства, країна повинна змінити свою конституцію, щоб визнати етнічну болгарську меншину.

Це дуже суперечливе питання для Північної Македонії, яка вже змінила свою назву, аби зняти грецьке вето заради вступу в НАТО.

Джерело матеріала
loader
loader