Транзит російської нафти в ЄС через Україну: скільки Росія заробить вже цього року
Транзит російської нафти в ЄС через Україну: скільки Росія заробить вже цього року

Транзит російської нафти в ЄС через Україну: скільки Росія заробить вже цього року

Транзит російської нафти в ЄС через Україну: скільки Росія заробить вже цього року

Росія не планує залишати європейський ринок. 

Росія продовжує свої спроби повернути на європейський ринок свою нафту, що дасть змогу й надалі продовжувати війну проти України, оскільки це чималі доходи країни-агресорки. Зокрема не планує РФ втрачати транзит через трубопровід «Дружба». Про те, скільки планує отримати РФ з такого транзиту пише група авторів для ZN.UA у статті - "Росія маскується, щоб повернути свої нафту і газ в Європу. Як її зупинити". 

Автори нагадали, що трубопровідом «Дружба» нафта з РФ прямує територією Білорусі та України в основному до Угорщини та Словаччини, нафтопереробні потужності яких перебувають у власності угорської MOL Group, а також до Чеської Республіки, де нафтопереробка належить польському Orlen.

В матеріалі зазначається, що нафтові санкції ЄС передбачили виняток для трьох країн Центральної Європи щодо постачань по південній гілці «Дружби». І, як відомо, Угорщина отримує найбільші обсяги російської нафти. Саме Угорщину обрав Кремль для перевірки ефективності гібридного збереження (а в подальшому і розширення) російського трубопровідного експорту нафти в ЄС.

«Відповідно до домовленостей, MOL Group перейме у власність відповідні обсяги сирої нафти на білорусько-українському кордоні з 9 вересня 2024 року», - офіційно повідомила угорська компанія.

Тобто російська нафта стає угорською, транспортування якої територією України оплачується угорською компанією, а Росія отримує експортну виручку за продану нафту.

Скільки заробить РФ від транзиту в ЄС

На основі даних щомісячного моніторингу фінського Центру досліджень енергетики та атмосфери CREA протягом восьми місяців цього року і з урахуванням сезонного збільшення обсягів імпорту можна спрогнозувати загальну виручку за експорт нафти до трьох країн Центральної Європи транзитом через Україну — мінімально 6,6 млрд дол.

Скільки ж отримає Україна? Згідно з укладеним 2019 року десятирічним договором між операторами нафтотранспортних систем України та РФ — «Укртранснафтою» та «Транснєфтью» — українська сторона отримує як оплату за транзит щорічно в середньому 165,6 млн дол.

Таким чином, 1 долар транзитних надходжень українській стороні принесе майже 39,8 дол. виручки російській стороні від продажу нафти в три країни на європейському кінці «Дружби» 2024 року.

Джерело матеріала
loader
loader