У Сербії презентували фільм про «гоніння» на УПЦ МП з Еміром Кустуріцею та Юрієм Бардашем
У Сербії презентували фільм про «гоніння» на УПЦ МП з Еміром Кустуріцею та Юрієм Бардашем

У Сербії презентували фільм про «гоніння» на УПЦ МП з Еміром Кустуріцею та Юрієм Бардашем

Одним з продюсерів фільму є Євгеній Голік. За даними YouControl, людина з таким іменем пов'язана з київською «Матільда Продакшн», яка займається кіновиробництвом.

У Сербії презентували фільм «Люди Христові — наш час», який розповідає про нібито гоніння в Україні на УПЦ МП. Про це повідомляє сербська газета «Политика».

Як написав проросійський пропагандистський ресурс «Sputnik Србија», фільм зняли, щоби свідчити про «Голгофу Православ’я в сучасному світі, а особливо в Україні, де є не тільки безбожжя та нелюдяність, а й ракетні удари».

У створенні фільму взяв участь сербський режисер Емір Кустуріца, відомий своєю прихильністю до Росії. На прем’єрі він сказав, що цей фільм треба показати в усіх школах, заявив, що війну українцям «продали за величезні гроші», і задав риторичне питання: «Хто візьме за них відсотки?».

Режисер і сценарист фільму Йован Маркович стверджує, що кілька разів був у Києві, й одного разу його нібито затримали.

Одним з продюсерів фільму називають Євгенія Голіка. За даними YouControl, людина з таким іменем є відповідальною особою київського ТОВ «Матільда Продакшн», яке займається виробництвом кіно- та відеофільмів і телевізійних програм.

Інший продюсер фільму Мірко Раденович на презентації розповів, нібито ідея стрічки народилася, коли він спілкувався з «друзями» із Києва, які перебували у Белграді. Він сказав, що хоче, аби стрічку подивилось якомога більше людей, щоб вони зрозуміли, що «насправді відбувається із Православною Церквою в Києві та по всій Україні й через які тортури проходить її духовенство». Він додав, що серби «найкраще розуміють усе, що сталося з Україною».

На прем’єру фільму запросили патріарха Сербського Порфирія, який благословив глядачів перед переглядом.

У Сербії презентували фільм про «гоніння» на УПЦ МП з Еміром Кустуріцею та Юрієм Бардашем - Фото 1

На презентації фільму: по середині Емір Кустуріца та патріарх Порфирій

У фільмі про «гоніння» православних в Україні розповіли священники Руслан Калинчук з Івано-Франківщини та Микола Могильний із Києва. Калинчук стверджував, що «київський режим під впливом Заходу конфісковує храми та ув’язнює священників». За його словами, показане на екрані «є лише частиною терору» проти «віруючого народу України».

Також у фільмі висловлюється колишній український продюсер Юрій Бардаш — колишній український музичний продюсер, працював з проєктами Quest Pistols, Wellboy та іншими, був учасником гурту «Грибы». Виїхав з України навесні 2022 року, отримав паспорт Росії, а нещодавно — підозру від СБУ за чотирма статтями.

Як пише hromadske, знайти трейлер фільму на ютубі чи фейсбуці не вдалося. Також невідомо, чи збираються його показувати в кінотеатрах Сербії.

Відзначимо, торік у культурному центрі сербського міста Лазаревац під тиском проросійської радикальної партії скасували показ документального фільму «20 днів у Маріуполі». 

  • Як Росія намагається гальмувати інтеграцію країн Західних Балкан до ЄС через поширення пропаганди 
  • Які меседжі просуває Росія, реагуючи на заборону РПЦ в Україні

Фото: «Политика»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
пропаганда УПЦ МП
Джерело матеріала
loader
loader