У ЄС заявили про неможливість примусового повернення чоловіків мобілізаційного віку в Україну
У ЄС заявили про неможливість примусового повернення чоловіків мобілізаційного віку в Україну

У ЄС заявили про неможливість примусового повернення чоловіків мобілізаційного віку в Україну

З території Європейського Союзу не будуть виселяти громадян України чоловічої статі призовного віку. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявила єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоганссон.

- Ми підтримаємо тих, хто хоче повернутися в Україну, і ми обговоримо з українською владою та українським урядом, як зробити це в найкращий спосіб. Ми нікого не викидатимемо з ЄС, - наголосила Йоганссон в інтерв'ю "Радіо Свобода", відповідаючи на запитання, чи зміг би ЄС допомогти Україні повернути її чоловіків призовного віку з-за кордону.

За її словами, застосування диференційованого підходу до українських біженців, який базувався б на їхній статі, віці, військовій призовній спроможності, неможливе.

- Це неможливо згідно з директивою про тимчасовий захист, - уточнила  єврокомісар.

Своєю чергою нідерландське видання De Volkskrant повідомило, що під час обговорення міграційної політики в парламенті прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф заявив, що розглядається можливість і механізми повернення військовозобов'язаних українських чоловіків додому.

При цьому Схоф додав, що йдеться не про силові методи, а, ймовірніше, заохочення. Схоф наголосив, що в цьому питанні потрібно бути "надзвичайно обережним". Термінів не зазначено. У виданні додали, що у Нідерландах зареєстровано близько 39 тисяч чоловіків із України (з них половина призовного віку) і 63 тисячі жінок.

  • 15 вересня Міністерство закордонних справ України співпрацює з Єврокомісією над розробкою ініціатив, які заохочують українців повернутися додому. 
  • 12 вересня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав країни Євросоюзу скасувати виплати українським біженцям. 
Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader