В Інституті демографії розповіли, яким може бути населення України у 2036 році
В Інституті демографії розповіли, яким може бути населення України у 2036 році

В Інституті демографії розповіли, яким може бути населення України у 2036 році

В Інституті демографії розповіли, яким може бути населення України у 2036 році

В Інституті розглядають три сценарії змін чисельності населення нашої країни.

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні у партнерстві з посольством Великої Британії та урядом України оголосили про запуск нового проєкту, спрямованого на посилення демографічної стійкості України. Під час презентації було представлено дані стосовно можливих змін в структурі та чисельності населення нашої країни до 2036 року, а також названо головні демографічні виклики. Презентація «Проблеми оцінки та прогнозування чисельності, структури та розміщення населення України у воєнний та післявоєнний періоди» є у розпорядженні ZN.UA.

Як зазначив Володимир Саріогло, завідувач відділу Моделювання соціально-економічних процесів і структур в Інституті демографії,  серед головних демографічних викликів, які стоять перед нашою країною, - зменшення населення, зниження народжуваності, масштабна міграція, деформація статево-вікової структури, старіння населення, гендерні проблеми (тобто порушення гендерної структури населення) і так далі.

Він також розповів, що науковці розглядають три можливих сценарії зміни чисельності та вікової структури населення нашої країни. Втім, за його словами, це «оперативні оцінки», зроблені на базі оперативної інформації.

Саріогло додав, що наразі існують проблеми з оцінкою чисельності та динаміки населення. Наприклад, Державна служба статистики не може продукувати офіційну статистику через воєнний стан і перестала робити обстеження зокрема щодо статистики населення, оскільки не має всієї необхідної інформації. Дані перепису населення застарілі.

Існує реєстр Пенсійного фонду України стосовно кількості пенсіонерів, але немає розуміння того, де вони знаходяться. Так само є реєстр Міністерства освіти стосовно дітей, які навчаються, але з онлайн-навчанням неможливо встановити, де діти перебувають. За його словами, за оцінками, приблизно 400-500 тисяч дітей знаходяться за кордоном і вчаться онлайн.

Тобто, науковці використовують ці реєстри, але є обмеження. Щоб знайти вихід з цієї ситуації, при оцінці динаміки чисельності населення України науковці використали передусім дані мобільних операторів. Дані по території України в кордонах 1991 року скорельовано на контрольовану Україною територію станом на липень 2023.

Розглядаються три можливі сценарії зміни чисельності населення до 2036 року: базовий, помірно-песимістичний та песимістичний. Так, за базовим сценарієм до 2036 року чисельність населення України складе 31,6 мільйона людей (за оцінками, у 2023 році вона склала 31,7 мільйона). За помірно-песимістичним, чисельність населення нашої країни скоротиться до 30,2 мільйона, а за песимістичним – до 27,6 мільйона.

Зниження народжуваності прогнозується у кожному зі сценаріїв. Так, у базовому сценарії до 2036 року, за прогнозами, буде народжуватися 234 тисячі малюків порівняно з 267 тисячами у 2023 році. При помірно-песимістичному народжуваність скоротиться до 200 тисяч немовлят на рік, а при песимістичному – до 152 тисяч.

Виглядає так, що станом на зараз Україна ближча до песимістичного сценарію  - за даними Opendatabot, за перше півріччя 2024 році в нашій країні народилося 87 655 дітей, що на 9% менше за той самий період 2023 року. При цьому за той же період в Україні зафіксували 250 972 смерті. 

Очікується також зниження кількості дітей шкільного віку (6-17 років). Якщо, за оцінками, в 2023 році в Україні проживало 3,7 мільйонів школярів, то до 2036 року при базовому сценарії ця кількість скоротиться до 3,4 мільйона. При помірно-песимістичному сценарії кількість дітей шкільного віку скоротиться до 3,2 мільйона, а песимістичному - до 2,7 мільйона.

У кожному зі сценаріїв також очікується зменшення частки людей у віці до 35 років. У базовому сценарії до 2036 року в Україні буде мешкати 10,9 мільйона людей у цьому віці, а в песимістичному - 8,7 мільйона. 

Зміниться і вікова структура населення, при базовому сценарії середній вік для жінок складе 48 років, а для чоловіків – 43 роки. В песимістичному ж сценарії середній вік для жінок складе 50 років, а для чоловіків – 45.

Як зазначив Саріогло, підстави для прогнозування сьогодні дуже хиткі, оскільки немає перепису населення, немає реєстрів. Але фахівці намагаються будувати прогнози для території України в кордонах 1991 року, для контрольованих нею територій станом на зараз і для певних сценаріїв розвитку в тому числі після закінчення війни. Це необхідно, оскільки жодна серйозна справа в країні, жодне серйозне планування і програмування діяльності, як з точки зору державних інституцій, так і міжнародних організацій, неможливе без статистичних даних.

Нагадаємо, у травні Мінсоцполітики розмістило для громадського обговорення проєкт Стратегії демографічного розвитку України до 2040 року. Згідно зі Стратегією, до 2040 року в нашій країни лишиться всього 29 мільйонів громадян, а до 2050 – 25 мільйонів. Юрій Ганущак у статті «Питання без відповідей у Стратегії демографічного розвитку України до 2040 року» аналізує, як міністерство планує долати цю кризу, принагідно нагадуючи урядовцям про проблеми, на які ті взагалі не звернули уваги.

Джерело матеріала
loader
loader