В Україні змінили правила призначення пенсій за особливі заслуги: хтось втратив право на доплату
В Україні змінили правила призначення пенсій за особливі заслуги: хтось втратив право на доплату

В Україні змінили правила призначення пенсій за особливі заслуги: хтось втратив право на доплату

В Україні відбулися суттєві зміни у системі доплат до пенсій за особливі заслуги перед країною. Відповідно до оновленого законодавства, деякі категорії громадян можуть розраховувати на значні надбавки до своїх пенсійних виплат, тоді як інші втратили цю можливість.

Про це для видання "На пенсії" розповів експерт із пенсійної справи, журналіст Сергій Коробкін.

Він зазначив, що Закон "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" наразі передбачає доплати для Героїв України, володарів звань "народний" та "почесний", здобутих у період незалежності України, а також для осіб, які мають державні нагороди. До списку також входять видатні спортсмени, переможці олімпійських та паралімпійських ігор, космонавти та жінки, які народили п'ятьох або більше дітей.

Доплати до пенсії в Україні / Фото: Новини.LIVE, Ігор Кузнєцов
Доплати до пенсії в Україні / Фото: Новини.LIVE, Ігор Кузнєцов

Розмір доплат варіюється від 23% до 40% прожиткового мінімуму, що у поточних умовах становить від 543 до 944 гривень. Більш детальний перелік категорій громадян, які мають право на доплати, міститься у наказі Міністерства соціальної політики №2054 від 27 грудня 2017 року, до якого також було внесено торік зміни.

Однією з найбільш значних змін стало виключення зі списку осіб, які отримали нагороди та звання у радянський період. Це стосується всіх радянських орденів, медалей, звань Героїв Соціалістичної Праці та інших нагород того часу. Ті, хто вже оформив доплати раніше, продовжують їх отримувати, але нових заяв з цих підстав уже не приймаються.

Доплати в Україні / Фото: 24 Канал
Доплати в Україні / Фото: 24 Канал

Водночас з'явилася нова категорія отримувачів доплат – особи, визнані борцями за незалежність України у XX столітті, включаючи реабілітовані жертви репресій. Для цієї нечисленної групи (близько 200 осіб) встановлено фіксовану доплату у розмірі 4200 гривень, що значно перевищує виплати іншим категоріям.

Коробкін зазначив, що народні депутати України та депутати місцевих рад чотирьох скликань втратили право на такі доплати. Це рішення аргументується тим, що їхнє фінансове становище дозволяє уникнути додаткової підтримки держави.

Окремо він згадав про доплати за особливі заслуги перед Батьківщиною, які регулюються законом про статус ветеранів війни. Ці виплати становлять 70% від прожиткового мінімуму, що на сьогодні дорівнює 1652 гривням.

Пенсії в Україні
Пенсії в Україні

Доплати сучасним ветеранам війни, нагородженим після 2014 року – Герої України, кавалери орденів "Золота Зірка", Богдана Хмельницького, "За мужність" та княгині Ольги трьох ступенів – можуть отримувати щомісячні виплати у розмірі від однієї до трьох мінімальних зарплат, навіть якщо вони ще не є пенсіонерами. Максимальний розмір такої доплати може сягати 21000 гривень.

Коробкін додав, що всі ці виплати оформлюються через Пенсійний фонд України за наявності відповідних документів, які б підтверджували право на отримання доплат.

Нагадаємо, раніше українцям спрогнозували, на скільки зростуть пенсії у 2025 році.

Джерело матеріала
loader