Направлення на ВЛК: як військовому подати рапорт
Направлення на ВЛК: як військовому подати рапорт

Направлення на ВЛК: як військовому подати рапорт

Направлення на ВЛК: як військовому подати рапорт

Відповідь дали експерти.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, як подати рапорт військовослужбовцю, щоб отримати направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК).

Як військовому отримати направлення на ВЛК

Юристи пояснили, що якщо у військового виникла необхідність отримати направлення на ВЛК, він має звернутися до командира або медичної служби для отримання точної інформації щодо процедур та вимог, пов’язаних із поданням рапорту.

Експерти зауважили, що відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, затвердженого наказом Міноборони від 14.08.2008 №402, направлення на медичний огляд  військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) проводиться:

  • прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище;
  • органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою;
  • судом;
  • начальниками гарнізонів;
  • штатних ВЛК;
  • військових лікувальних закладів за місцем лікування, та іншими.

Як підготувати рапорт для того, щоб потрапити на ВЛК

Військовослужбовцю потрібно подати рапорт своєму командиру. Командир також може самостійно ухвалити відповідне рішення і відправити військовослужбовця на ВЛК.

«Рапорт – офіційний документ, у якому військовослужбовець доповідає командиру свої причини та необхідність проходження медичної експертизи, також до рапорту можна додавати документи, при необхідності. В рапорті зазначаються медичні проблеми, які впливають на здатність військового до несення військової служби», – пояснили юристи.

Експерти додали, що для отримання направлення на ВЛК військовому слід написати на ім’я командира військової частини два рапорти: один – про видачу довідки про обставини травми (поранення, контузії) у разі наявності таких, другий – про направлення на військово-лікарську комісію

Після подання рапорту військовослужбовця направляють на проходження ВЛК та медогляду.

Юристи зазначили, що перед прибуттям до військово-лікарської комісії військовим може бути зібрано його попередні звернення до медустанов.

«Уточніть, чи необхідно вам взяти з собою додаткові медичні документи чи результати обстежень», – резюмували експерти.

Раніше ми писали, що Кабмін змінив правила проходження військово-лікарської комісії.

Джерело матеріала
loader
loader