Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом?
Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом?

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом?

Новий серіал НТН погано впливає на глядацький апетит.

На каналі «НТН» відбулася прем’єра детективного серіалу «Дрон». 60-серійний процедурал розповідає про роботу районного відділку поліції Києва. НТН позиціює проєкт як «перший власний серіал в історії каналу» і показує його по буднях у вечірньому праймі. Тож явно покладає на нього великі надії. Але, здається, дарма. Наявні десять серій продемонстрували таку кількість слабких місць, що їх уже не компенсують жодні сенсаційні повороти сюжету в майбутньому. Якщо вони, звісно, взагалі будуть.

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 1

 А кабінети побудували на кіностудії «Київтелефільм»

Отже, перше слабке місце: собака. Дрон — це прізвисько пса, що належить головному герою серіалу, оперативнику Лесю Ковалю. Собака дістався йому від брата, який загинув на фронті, і спершу Лесь гадки не мав, що з ним робити. Але швидко з’ясував, що Дрон дуже корисний у розслідуваннях. Згодом пес став невіддільною частиною команди, яка, окрім Леся, складається з оперативника Тараса, старшої слідчої Радміли, криміналіста Макса, судмедекспертки Іванни та голови районного відділку поліції з прізвищем Хрущ.

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 2

 Хрущ представляє нову слідчу Радмілу

За кількістю відтворень сюжет про поліційну собаку може програти хіба що Ромео і Джульєтті. Тому порівняння з попередниками й навіть звинувачення в плагіаті неминучі. Щоб запобігти цьому, потрібно було зламати рутину. Наприклад, власницею собаки могла стати жінка. Так зробив канал ICTV у новому серіалі «Пес Альф», прем’єра якого планується цієї осені. Або собака мала б якусь незвичну породу. От якби ж слідство вів той-тер’єр, це була б інтрига. Але творці не стали морочитися з дресурою та запросили на знімальний майданчик німецьку вівчарку, що в реальному житті має поліційні навички. Так глядачі зі старту отримали черговий клон знайомого сюжету.

Та головна проблема не в цьому. Вся харизма відомих серіалів, як от австрійського «Комісара Рекса» або українського «Пса», базувалася на відносинах хазяїна і собаки. Але ніякої особливої хімії між Лесем і Дроном немає. Слідчий просто водить пса на ланцюжку й інколи розмовляє з ним як із маленькою дитиною. «А поки що, Дрон, постарайся (так в оригіналі. «ДМ») запам’ятати запахи тих, хто тут був недавно», — звертається він до вихованця.

Шкода, що собака не відповів. Оце був би розрив шаблону.

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 3

 Лесь із Дроном

Друге слабке місце: розслідування. Якщо судити за першими серіями, то героям «Дрона» не доведеться розслідувати п’яні бійки, побутові пограбування й іншу банальщину. Всі справи, що приходять у відділок, складні та фантазійні. Але викиду адреналіну глядачам очікувати не варто, адже слідство йде вкрай повільно. Попри те, що «Дрон» — процедурал, тобто розв’язка в кожній серії гарантована, постійно складалося враження, що до викриття злочинця не дійде. Слідчі мляво розмірковували над обставинами справи, допоки нові докази самі не падали їм у руки. Наприклад, в одній із серій поліціянти витягли з багатотомного зібрання творів Агати Крісті, що стояло на полиці у жертви, саме ту книгу, де поміж сторінками була схована важлива для слідства світлина. Мабуть, пощастило.

 Розслідування у розпалі

Однак найчастіше корисні знахідки робили не люди, а собака. Дрон дивовижним чином розшукував украдені речі, знаряддя вбивства, речі жертв або злочинців, брав слід, гавкав на поганих хлопців, а хороших хлопців попереджав про небезпеку. Траплялося, що пес допомагав слідству за власної ініціативи, тобто без усіляких команд. Лежав-лежав, підірвався, побіг — повернувся з речовим доказом. Вуаля, злочинця затримано.

Через таку специфіку слідства про мотиви злочину й обставини його скоєння глядачі дізнавалися не від талановитих поліціянтів, а від самого затриманого. Чомусь усі злодії на допиті були особливо говіркими. Щоправда, більшість їхніх пояснень звучали казково.

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 4

 Свідків теж викликали на допит

Я в той день був у ресторані, майже цілий день провів. Виходжу, а машини немає. Я збирався дзвонити в поліцію, але тут мені подзвонила дружина в шоці й каже, що поліцейські повідомили, що я розбився і згорів у машині. Бінго! Якщо я помер, то всі кінці в воду і ніхто не буде робити ніякої фінансової перевірки. Ну я і сказав, щоб дружина мовчала, — розповідає черговий зловмисник.

Нереалістичні зізнання чергувалися з нереалістичними подіями. В першій же серії головний злочинець із важкою черепно-мозковою травмою, що пережив клінічну смерть і впав у кому, майже відразу після пробудження бадьоро тікає з лікарні, силоміць відібравши у здорової жінки автомобіль. Втікача навіть не хитає. Ба більше, на голові у нього немає жодних слідів травми та медичного втручання. Ну я розумію, на медконсультанті заощадили. Але що трапилося зі здоровим глуздом у режисера?

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 5

  Зараз пацієнт встане та піде

Третє слабке місце — персонажі. Всі основні дійові особи серіалу передбачувані до позіхання. Лесь і Радміла виконують функції ліричних героїв з особистими драмами в анамнезі. Щоправда, за перші десять серій їхній багатий внутрішній світ досі не розкрився, але далі буде. За законами жанру та натяками пресслужби НТН, у Леся та Радміли повинен зав’язатися роман. Треба тільки почекати, напевно, ще з десяток серій.

Хрущ — старий мудрий керівник, який майже ніколи не встає з-за робочого стола, а на екрані з’являється, здається, винятково для солідності. Адже він єдиний носить погони, а інші герої походжають у цивільному. Пресслужба пояснила таке рішення бажанням підкреслити, що справжні детективи часто працюють «під прикриттям», щоб залишатися непомітними для злочинців. Зручно, адже не треба витрачатися на пошив форми.

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 6

 Головне, не переплутати криміналіста з шерифом

Вільний стиль одягу героїв розв’язав руки костюмерам, і вони одягнули криміналіста — типового дивака та майстра на всі руки — в капелюх, який він не знімає навіть у приміщенні. В кожній серії капелюх був різний — солом’яний, паперовий, ковбойський (!) — але однаково незграбний і непереконливий. Чекаю в наступних серіях на циліндр. Може, в ньому герой буде виглядати органічно.

Не менш екзальтованою виявилася судмедекспертка — самотня дама середніх років, яка за типажем більше схожа на секретарку. Ну й нарешті товариш Леся Тарас теж виглядає як типовий комічний персонаж, покликаний розряджати атмосферу недолугими жартами.

Розмовляли герої переважно як у радіоспектаклі або як сусіди в комуналці, що перегукуються з різних кімнат. За винятком Радміли. Вона, навпаки, говорила так, наче їй важко ворушити губами.

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 7

 Справжня зірка Іванна

Четверте слабке місце — акторська гра. Майже весь постійний склад серіалу — популярні актори з досвідом. Це Володимир Горянський (він грає Хруща), Максим Самчик (Лесь), Олексій Зубков (Макс), Катерина Рубашкіна (Іванна), Кирило Прокопчук (Тарас). На рахунку театральної акторки Олени Олейнікової (Радміла) ще небагато телевізійних ролей, але нещодавно вона з’явилася в успішній «Перевізниці». Здається, зібравши такий склад, творці гарантували собі кспіх. Але серіалу «Дрон» наче пороблено: навіть зірки там грають у пів сили. Виглядає так, що їм геть нецікаво втілювати своїх персонажів. Сяє тільки Катерина Рубашкіна, але одна вона шоу не витягне.

Гра акторів епізоду — це взагалі біль і сум. А на масовку серіал «Дрон» чомусь не скупиться. В кожній серії понад десяток другорядних акторів промовляли своє умовне «Їсти подано» так фальшиво, що апетит до перегляду відразу зникав.

Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 8

 Кохання в епізоді

П’яте слабке місце — продакт-плейсмент. Серіал чесно попереджає на початку серій, що вдається до цього прийому. Але як для прихованої реклами деякі зразки здалися занадто прямолінійними.

Ти хочеш, щоб я грабував свого роботодавця? — обурено питає працівник мультимаркету свого знайомого.

Чому ні? Він тобі хто, сват чи брат? — перепитує той.

Ну взагалі-то майже.

Поясни.

Ми в «Аврорі» як одна родина! Розумієш?

Злочинець не зрозумів. І глядачі, якщо судити за коментарями в ютубі, також. «Реклама “Аврори” вийшла на новий рівень», — посміявся один користувач. Інші зауважили, що діалог виглядає неприродним.

 Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 9

  Траплявся і вдалий продакт-плейсмент

Але найслабкішим місцем всього серіалу стала його потужна промокампанія. Дружні до НТН ресурси заздалегідь почали розганяти анонси з інтригою та інтерв’ю з виконавцями головних ролей. У інтернеті з’явився окремий сайт, присвячений собаці Дрону, а також однойменні сторінки в соцмережах. Слоганом кампанії стала фраза «Дрон. Можливо, найрозумніший пес на планеті, який живе в Україні».

Очікування глядачів злетіли до небес, тому і розчарування виявилося завеликим. «Я так чекала на цей серіал, а вийшла якась фігня», — написала одна з користувачок сайту.

 Серіал «Дрон»: що трапилося зі здоровим глуздом? - Фото 10

  Фірмовий сайт Дрона

Вмикаємо здоровий глузд. Найрозумніший пес на планеті не буде зніматися в серіалі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader