До РФ завозять елітні європейські автомобілі попри санкції - Sky News
До РФ завозять елітні європейські автомобілі попри санкції - Sky News

До РФ завозять елітні європейські автомобілі попри санкції - Sky News

До Росії попри санкції продовжують потрапляти розкішні автомобілі з Європи і, зокрема, Британії.

Журналісти Sky News з'ясували, як це відбувається, передає Укрінформ.

Британські журналісти відвідали Грузію - північного сусіда Росії. На КПП "Ларс" - єдиній дорозі до Росії - вони натрапили на довжелезну чергу вантажівок, які чекали на проходження митного контролю і перетин кордону.

Як зазначили автори розслідування, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну країни G7, включно з Великою Британією, запровадили санкції проти РФ, які стосувались товарів подвійного призначення, а також предметів розкоші. Хоча експорт цих товарів до Росії, безумовно, впав до нуля, він несподівано різко зріс до багатьох сусідніх з Росією країн. Експерти з питань санкцій заявили, що підозрюють, що кавказькі країни майже напевно використовуються як своєрідні канали для відправки санкційних товарів до Росії, однак сліди даних обриваються, коли ці автомобілі в'їжджають на Кавказ.

Тож журналісти провели два дні поблизу кордону, спостерігаючи за тим, як вантажівки привозили туди автомобілі, а потім відправлялись у Росію.

Як виявилось, одна група чоловіків, з якими поспілкувались журналісти, відповідає за доставку автомобілів до кордону — іноді з автосалонів у столиці, Тбілісі, або з чорноморських портів Поті або Батумі. Здебільшого вони заздалегідь не знають, звідки походять автомобілі — безпосередньо з європейських країн чи з інших кавказьких держав, наприклад з Азербайджану.

Після того, як вони привозять автомобілі до кордону, вони залишають їх там на автостоянках, де ті стоять кілька днів, поки не будуть оформлені необхідні документи. Оформлення документів - також складний процес, адже і Грузія запровадила санкції на ввезення автомобілів до Росії. Однак існує чимало лазівок, які дозволяють все ж таки перевезти авто через кордон.

Один із способів - зареєструвати та розмитнити авто у Вірменії, перш ніж їхати на КПП «Ларс». Іноді тим, хто везе автомобілі в Росію, радять казати, що вони везуть їх через Росію до Киргизстану.

Зрештою, на ці автомобілі ставлять транзитні номери, після чого їх можна переганяти через кордон. А оскільки грузини можуть їздити в Росію без віз, і навпаки, то перетин кордону для них - це просто перегнати її туди, залишити на іншому боці, де її забере інша група людей, а потім попутним транспортом повернутися назад до Грузії.

Ключова особливість цієї схеми, зазначають журналісти – жодного учасника в цьому ланцюжку не можна звинуватити в якомусь злочині. Хоча якщо зібрати всі ці факти разом, це, безумовно, є порушенням європейських санкцій. По-друге, перевезені автомобілі не відображаються у митних даних - з точки зору статистики, вони просто прибувають до Азербайджану чи Грузії, а потім зникають.

Це лише один з численних маршрутів, якими підсанкційні товари потрапляють до Росії. Журналісти зазначили, що європейські санкції не працюють — російська економіка залишається сильною, у Москві нема дефіциту товарів, а кавказькі країни, зокрема Грузія та Азербайджан, отримують прибуток за допомогу в обході санкцій.

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний представник ЄС з питань санкцій Девід О'Салліван заявив, що санкції не є "чарівною пігулкою", а їхня мета - зробити так, щоб РФ було складніше, повільніше та дорожче підживлювати власну військову машину.

Фото: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Теги за темою
Росія Грузія
Джерело матеріала
loader