Представники українських і міжнародних організацій закликали Зеленського зберегти Мінреінтеграції
Представники українських і міжнародних організацій закликали Зеленського зберегти Мінреінтеграції

Представники українських і міжнародних організацій закликали Зеленського зберегти Мінреінтеграції

Представники українських і міжнародних організацій закликали Зеленського зберегти Мінреінтеграції

Правозахисники наголосили, що ліквідація цього міністерства може причинити негативні наслідки. 

Представники понад 50 міжнародних та українських неурядових організацій звернулися з проханням до президента України зберегти Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, інформує Центр прав людини ZMINA, який також є одним із підписантів.

На початку цього місяця, після кадрових змін в уряді, з’явилася інформація щодо намірів ліквідувати це міністерство та передачі частини повноважень Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України. Нині офіційного оголошення про ліквідацію Мінреінтеграції ще немає, однак правозахисники вказують, що з окремих заяв представників влади, можна дійти висновку, що мова йде про розподіл повноважень Мінреінтеграції між різними органами влади та припинення реалізації системної політики реінтеграції.

"Ми, представники національних неурядових і міжнародних організацій, переконані, що рішення про ліквідацію Мінреінтеграції є передчасним і може призвести до негативних наслідків. Це сигнал для громадян України та наших партнерів щодо неготовності країни працювати з темами повернення контролю над тимчасово окупованими територіями, захисту постраждалих від російської агресії та відновлення справедливості", - йдеться в повідомленні.

Представники ГО вважають, щоФормула миру, яку запропонував Зеленський, стосується не лише міжнародної спільноти, а також потребує лідерства України в її реалізації всередині країни.

Правозахисники наголошують, що без системної політики реінтеграції неможливо буде втілити в життя такі пункти Формули миру: виведення російських військ і припинення бойових дій, відновлення територіальної цілісності України, підтвердження завершення війни та відновлення справедливості.

"Без повернення контролю над нині окупованими територіями неможливо повернути примусово переміщених дітей і звільнити цивільних полонених, яких утримують у нелегальних в’язницях на ТОТ України та територіях РФ", - зазначають вони.

Автори також заявляють, що Мінреінтеграції забезпечує виконання різного роду повноважень щодо подолання наслідків війни. Мова йде, зокрема, про забезпечення зв’язків з українцями на тимчасово окупованих територіях, підтримку родин політв’язнів, координацію евакуації населення з прифронтової зони.

У звернення також повідомляється, що не всі повноваження Мінреінтеграції мають і можуть бути реалізовані Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Підтримка, розбудова та подальше відновлення деокупованих територій України мають відбуватися в єдиній логіці розбудови України та відновлення всіх постраждалих унаслідок війни територій. Водночас існує великий ризик втрати частини повноважень щодо людей, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України, у разі відсутності в уряді міністерства, яке б безпосередньо відповідало за розроблення цілісної політики", - стверджують правозахисники.

Автори цього звернення також нагадали президентові його слова, сказані на “Форум Єдності“ в Маріуполі в жовтні 2019 року, що політика, спрямована на захист людей, має залишатися в центрі уваги.

Представники ГО запропонували "перезапустити" Мінреінтеграції, трансформувавши його в Міністерство національної єдності.

5 вересня Верховна Рада з другої спробизвільнила Ірину Верещук з посади міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Після цього Мінреінтеграції залишилося без міністра і має перспективу влитися в Мінрегіон.

У статті "Гра в імітацію. Чому прізвища нових міністрів нічого не значать" редакторка відділу внутрішньої політикиІнна Ведерніковарозставляє акценти на здійснених і не здійснених парламентом ротаціях, а також на завданнях, які мають виконувати нові міністри.

Джерело матеріала
loader