Робот-пес політав на "Вампірі": навіщо українські військові створили такого "трансформера"
Робот-пес політав на "Вампірі": навіщо українські військові створили такого "трансформера"

Робот-пес політав на "Вампірі": навіщо українські військові створили такого "трансформера"

ЗСУ можуть застосовувати роботів-собак BAD One і BAD Two від британської компанії Brit Alliance для розвідки і доставки вибухівки.

Військовослужбовці Сил оборони України почали використовувати важкі гексакоптери Vampire (Вампір) для транспортування роботизованих собак. Відповідні кадри з'явилися в українських Telegram-каналах.

На оприлюдненому відео можна побачити, як БПЛА з шістьма моторами підіймає робота-собаку в повітря. Потім безпілотник знижується, скидаючи робота з невеликої висоти. Незабаром після приземлення робот-пес встає на "лапи" і починає рухатися.

"Доставка робопса на позиції важким дроном Vampire", — ідеться в підписі до відео.

Робот-собака на дроні Vampire

Що відомо про робота-собак ЗСУ

На початку серпня військовослужбовці з підрозділу Kurt & Company 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ вперше показали роботів-собак, зазначивши, що вони працюватимуть на Торецькому напрямку в Донецькій області. Військові показали, як робот швидко пересувається пересіченою місцевістю, знімаючи дорогу перед собою на камеру.

"Від списів і луків багато поколінь тому ми перейшли до зброї зі штучним інтелектом!" — написали українські захисники.

Українські військові з роботом-собакою

Пізніше пресофіцер бригади Євген Алхімов розповів, що 28-та ОМБр стала одним із перших підрозділів, які використовували роботів-собак на фронті. За його словами, ці роботи безшумні й непомітні, можуть непогано працювати в міській забудові, на відміну від FPV-дронів, у яких зникне аналоговий сигнал, якщо вони залітають у підвал.

Функціонал такого робота включає здатність проносити фугаси, підривати підвали в будинках і ставити датчики цілей, щоб потім по них працювала артилерія. Робот-пес важить близько 12 кілограмів і може нести приблизно 20 кілограмів корисного навантаження.

За даними AFP.ю Сили оборони України використовують роботів-собак моделей BAD One і BAD Two від британської компанії Brit Alliance. Ці апарати пересуваються низько над землею і тому їх важко помітити. Вони також використовують тепловізійні камери для огляду ворожих траншей або внутрішніх приміщень будівель у зоні бойових дій.

Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
loader