У громаді на Дніпропетровщині можливі бойові дії: як там живуть люди і чи готові вони виїжджати
У громаді на Дніпропетровщині можливі бойові дії: як там живуть люди і чи готові вони виїжджати

У громаді на Дніпропетровщині можливі бойові дії: як там живуть люди і чи готові вони виїжджати

Близькість до фронту дається в знаки, по громаді періодично прилітає.

Межівська громада Дніпропетровщини продовжує приймати переселенців. Вона на кордоні з Донеччиною і за лічені кілометри від лінії фронту. Цього місяця селищу Межова надали статус населеного пункту, де можливі бойові дії. Однак, більшість жителів, третина з яких переселені, вже звикли до обстрілів. Їхати нікуди не збираються.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Анастасії Невірної. 

Відколи на Донбасі активізувались бої у ЦНАПі в Межовій приймають до сотні людей на добу - переселенці
і місцеві йдуть зареєструватись і отримати допомогу.

Подружжя з Мирнограда каже, що у їньому населеному пункті більшість будинків розбито. Подружжя кілька разів було під завалами.  У Межівській громаді оселились у невеличкому будиночку, де колись жили знайомі. Кажуть раді і тому. Єдине просять допомогти з паливом, аби пережити зиму.

Статус громади у зоні бойових дій, дає можливість надати цим людям державну допомогу на опалення каже голова.

"4,5 тисячі заяв. Це люди, які потребують і очікують на цю допомогу", - каже Межівський селищний голова Володимир Зражевський. 

Зараз у Межовій, попри близькість фронту, більше п’яти тисяч переселенців. До громади вони приїздили ще з 2014 року. Деякі живуть в орендованому житлі, хтось зміг придбати оселю. Для тих, кому найважче у Межовій будують притулок.

Чи не найбільше тут переселенців з Авдіївки. Для родини Рачків з Покровська за понад два роки Межова вже встигла стала рідною.

"Якщо чесно, коли закінчиться війна і мені скажуть вже можна їхати додому, я не поїду. Тому що тут вже мій дім, на даний час у мене тут ходять діти в школу, я працюю в мене є житло. Мого будинку вже нема, тому мені привертатись нема куди", - каже Вікторія Рачок. 

Близькість до фронту дається в знаки, по громаді періодично прилітає. Що можуть відновлюють самі, каже голова. Великі ж об’єкти чекатимуть перемоги і державного фінансування. Кажуть, одними з перших в Україні затвердили програму комплексного відновлення громади після завершення війни.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 07:00 25 вересня. Зеленський на Радбезі ООН та сотні загиблих від ударів ЦАХАЛу

Джерело матеріала
loader
loader