Відстрочка від призову: чи можна отримати, якщо є батьки з інвалідністю III групи
Відстрочка від призову: чи можна отримати, якщо є батьки з інвалідністю III групи

Відстрочка від призову: чи можна отримати, якщо є батьки з інвалідністю III групи

Відстрочка від призову: чи можна отримати, якщо є батьки з інвалідністю III групи

Роз'яснення дала експертка.

Через війну, яку розв'язала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей період військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років підлягають призову. Але деякі особи мають право на відстрочку від мобілізації. Адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко розповіла виданню «РБК-Україна», чи може отримати відстрочку чоловік, якщо в обох його батьків є інвалідність третьої групи.

Аніщенко пояснила, що в таких ситуаціях особа повинна бути непрацездатна, і її стан здоров'я потребує, щоб хтось міг здійснювати над нею догляд.

«Якщо обоє батьків мають інвалідність і за ними нікому доглядати, окрім єдиного сина, то можна оформити постійний догляд і далі, відповідно, отримати відстрочку від мобілізації. Але, на мою особисту думку, лише наявність третьої групи інвалідності може бути замало. Треба оформити висновок медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді», – сказала експертка.

За її словами, є стани, за яких з цією групою люди ходять на роботу, більш-менш нормально за собою доглядають.

«А є ситуації, коли стан здоров'я справді тяжкий. Але третя група – це зазвичай група «робоча», – пояснила вона.

Аніщенко також розповіла, де потрібно брати висновок про потребу в постійному догляді.

«Це або МСЕК, або комісія безпосередньо в тому лікарському закладі, де спостерігається людина з інвалідністю. Якщо ми говоримо про лікарсько-консультативну комісію (ЛКК), треба спершу піти з актуальними обстеженнями стану здоров'я до сімейного лікаря», – сказала адвокатка.

Експертка зауважила, що далі скликається комісія (ЛКК). У порівнянні з МСЕК це простіше тим, що лікарсько-консультативна комісія засідає в тому медичному закладі, де особа прописана за місцем реєстрації і де в нього укладена декларація з лікарем.

«На комісію збираються лікарі, які оцінюють і аналізують всі обставини і вирішують, надати чи не надати висновок про необхідність постійного догляду. Звертають увагу на те, чи може людина з інвалідністю працювати, який зараз її стан здоров'я, передивляються медичні висновки», – резюмувала адвокатка.

Раніше ми писали, чи потрібно жінкам завантажувати та реєструватися у мобільному застосунку «Резерв+».

Джерело матеріала
loader
loader