Виплата за загибель військовослужбовців: стало відомо кому платитимуть 2,27 млн грн
Виплата за загибель військовослужбовців: стало відомо кому платитимуть 2,27 млн грн

Виплата за загибель військовослужбовців: стало відомо кому платитимуть 2,27 млн грн

Кабмін не зменшував розмір виплати за загибель військовослужбовців Сил оборони України під час воєнного стану, яка зараз становить 15 млн гривень.

Військовий Станіслав Бунятов написав, що зараз почали розганяти зраду, нібито замість 15 млн грн сімʼї загиблих отримають 2.27 млн грн.

- Але це неправильне тлумачення норми права, адже це дві зовсім різні виплати. Виплата в 15 млн грн за загибель військовослужбовців так і залишається, її ніхто не відміняв, не змінював, всі нормативно-правові акти стосовно цього питання залишаються без змін. Законодавець досі чітко прописує, що виплата за загибель військовослужбовця під час воєнного стану у зв’язку з виконанням бойових завдань НЕ МОЖЕ становити менше 15 млн грн, дана норма міститься в Законі України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, - пояснив військовий.

Бунятов додав, що виплату в 2.27 млн грн отримають родичі тих загиблих осіб, які не мали статусу військовослужбовця і факт їх загибелі не обов’язково має бути під час воєнного стану.

- Постанова КМУ від 24.09.2024 N1090 регулює питання виплату за загибель членів добровольчих формувань, правоохоронних органів і тд, які не виконувати бойові завдання у складі бойових підрозділів в зоні бойових дій і не обов’язково під час воєнного стану. Оце вже та сама виплата в 2.27 млн грн, - написав військовий.

Нагадаємо, низка ЗМІ повідомила про збільшення або зменшення розміру виплат у разі загибелі військового. Насправді як у новій, так і в старій редакції постанови передбачено виплату у розмірі 750 прожиткових мінімумів (2,27 млн).

А якщо військовий отримає поранення й інвалідність, то грошова допомога визначається в таких розмірах:

  • 400 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб, - у разі встановлення інвалідності I групи (1 211 200 грн);
  • 300 - в разі інвалідності II групи (908 400);
  • 250 - для III групи (757 000).
Джерело матеріала
loader