Як після багаторічного простою завели легендарний автомобіль Trabant
Як після багаторічного простою завели легендарний автомобіль Trabant

Як після багаторічного простою завели легендарний автомобіль Trabant

Київський технічний музей «Колеса Історії» цієї осені поповнився цікавим експонатом – культовим автомобілем Trabant P601S із НДР. Машина 1989 року випуску простояла в гаражі останні сім років і непогано зберіглася. Тепер вона поповнить експозицію, посівши почесне місце з іншою не менш відомою машиною з НДР – Wartburg.

Автомобілі Trabant випускалися на заводі Zwickaurer Automobile Werke у м. Цвіккау з 1958 року. Їх головною особливістю став кузов із синтетичного матеріалу Duroplast, який не боявся корозії. Пропонувалися два виконання: дводверний седан та тридверний універсал.

Як після багаторічного простою завели легендарний автомобіль Trabant - Фото 1

Двигун був двоциліндровий двотактний, робочим об’ємом спочатку 500 см куб., а з 1962 року – 600 см куб. На моделі 601S, як у нашому випадку, встановлений агрегат підвищеної потужності – 26 к. с. замість стандартних 21 к. с. Ведучі колеса передні. Коробка передач застосовувалася 4-ступенева, причому з важелем на рульовій колонці. Незвичайна й схема перемикання (див. відео нижче).

Автомобілі Trabant стали справжніми довгожителями – вони випускалися до 1990 року, коли, 21 травня було виготовлено тримільйонний екземпляр.

Як після багаторічного простою завели легендарний автомобіль Trabant - Фото 2

Джерело матеріала
loader