Дітям заборонено, для дорослих моветон. Чому французи не сидять у телефонах
Дітям заборонено, для дорослих моветон. Чому французи не сидять у телефонах

Дітям заборонено, для дорослих моветон. Чому французи не сидять у телефонах

Французька культура — це не лише про смачне вино, витончену архітектуру чи моду, це також про життя з мінімальним використанням смартфонів, причому всюди: у школах, удома чи за вечерею в ресторані. Розповідаємо, як жителям цієї країни вдається запобігати тотальному сидінню в телефонах. Як дітям, так і дорослим.

Оригінал публікації на сайті «Texty.org.ua» за посиланням

Заборона в школах і коледжах

Культура життя без смартфонів закладається ще на дитячому рівні. Згідно з французьким законодавством у школах і коледжах заборонено використовувати мобільні телефони, планшети та навіть смартгодинники. Крім того, їх використання заборонено і під час різних позакласних активностей, наприклад екскурсій.

Водночас мати телефон, вимкнений і залишений у ранці чи шафці в школі або коледжі, не заборонено з міркувань безпеки. Зокрема, щоб діти могли повідомити батьків про те, що дісталися до навчального закладу чи додому.

Але користуватися смартфоном у коледжі, щоб у якомусь екстреному випадку зателефонувати батькам, теж не можна. У таких ситуаціях учень має підійти до вчителя чи іншого дорослого працівника і попросити, щоб той повідомив батьків.

За даними дослідження 2020 року Лондонської школи економіки, французькі діти віком від 9 до 17 років найменше з-поміж дітей інших 18 європейських країн використовують смартфони щодня.

 Відсоток французьких дітей, що щодня використовують мобільні телефони для входу в інтернет

«Шкідливо для суспільства»

Згідно з цим самим дослідженням Франція посідає останнє місце за відсотком дітей, які хоча б раз натикалися на зображення сексуального характеру в інтернеті.

Можна зробити висновок, що шкільна заборона на смартфони та інші девайси справді працює.

Крім того, політики досі дискутують щодо вікових меж для використання смартфонів та соціальних мереж. Так, експертний звіт спеціального комітету, що був представлений у Єлисейському палаці у квітні цього року, рекомендує заборонити мобільні телефони для дітей до 11 років, обмежити доступ до інтернету на мобільних телефонах для дітей до 13 років і доступ до соціальних мереж на мобільних телефонах для дітей до 15 років.

У звіті йдеться про те, що смартфони негативно впливають на сон, сприяють сидячому способу життя, ожирінню та поганому зору. У доповіді також зазначено, що надмірне використання телефонів та інших цифрових технологій шкідливе не лише для дітей, а й для суспільства і цивілізації.

Ми поспілкувалися з Росін, мешканкою маленького французького міста на Лазуровому узбережжі, мамою двох хлопців (12 і 9 років). Вона розповіла, що її старший син Лаян отримав свій перший телефон лише рік тому, коли пішов до коледжу (еквівалент 6-го класу в Україні). Молодший син поки що не має власного смартфона.

На телефоні Лаяна також встановлений батьківський контроль, а користуватися ним він може лише з 8-ї ранку і до 9-ї вечора.

Вечір без телефонів

Культура реальної комунікації між людьми замість постійного використання смартфонів — це не тільки про шкільний порядок. За словами Росін, сидіти в телефоні під час зустрічі в ресторані з друзями чи під час вечері з родиною — моветон для французів. Єдиним винятком може бути використання смартфона, щоб терміново знайти якусь інформацію. Це часом стається через палку любов французів до дискусій на тему політики та культури.

Удома, особливо після роботи та навчання, більшість французів намагаються використовувати смартфони по мінімуму, щоб провести більше часу із сімʼєю. Росін розповідає, що також намагається відкласти телефон подалі після роботи у квітковому магазині, поспілкуватися зі своїми хлопчиками. Наприклад, зробити ввечері разом барбекю чи пограти в настільні ігри.

Вона сміється, коли розповідає, що її колишній чоловік перед сімейною вечерею тікав на пів години в туалет, щоб посидіти в телефоні.

Французька культура мінімального використання смартфонів, звісно, змінюється з часом, і молодь користується цим девайсом значно частіше й більше. Але між спілкуванням онлайн і офлайн французи завжди обирають офлайн.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Франція
Джерело матеріала
loader
loader