Європейська комісія дала Туреччині й Німеччині півроку на те, щоб вирішити суперечку, чий донер-кебаб має право мати цю назву.
Про це повідомило видання The Economist, передає "Європейська правда".
Як розповіло видання, два роки тому Туреччина звернулася до ЄС із проханням надати донер-кебабу статус TSG (Traditional specialty guaranteed – гарантована традиційна особливість).
Якщо ЄС погодиться, справжнім донер-кебабом буде вважатися лише той, який готується за турецьким рецептом, включно із типом м'яса (яловичина, курка, баранина – так; телятина, індичка – ні), спосіб маринування чи нарізки.
Німеччина висунула заперечення проти пропозиції Туреччини.
Видання зазначило, що німецький донер не схожий на турецький – там його зазвичай продають загорнутим у піту, посипають капустою чи листям салату та поливають соусами.
У Туреччині донер подають на рисовому ложі або загортають у лаваш разом із смаженою картоплею, помідорами та гострим перцем, а у Стамбулі часом додають плавлений сир.
19 вересня Єврокомісія дала сторонам шість місяців для досягнення компромісу.
Якщо вони не зможуть домовитися – комісія самостійно ухвалить рішення щодо статусу TSG для донера.
У разі перемоги Туреччини, європейську версію донер-кебаба доведеться продавати під новою назвою.
А цей ринок дуже великий: обсяги продажів донера в Європі становлять близько 3,5 млрд євро на рік, в тому числі у Німеччині – 2,3 млрд євро.
У квітні президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр привіз із собою м’ясо для кебаба під час візиту до Туреччини як символ тісних зв'язків між двома країнами.