Кулінарна драма: Єврокомісія дала Туреччині й Німеччині півроку, щоб вирішити, чий дьонер-кебаб
Кулінарна драма: Єврокомісія дала Туреччині й Німеччині півроку, щоб вирішити, чий дьонер-кебаб

Кулінарна драма: Єврокомісія дала Туреччині й Німеччині півроку, щоб вирішити, чий дьонер-кебаб

Туреччина та Німеччина зійшлись у бою за національний статус дьонер-кебабу. Кожна країна вважає, що це їх національна страва.

Не тільки Росія намагається привласнити собі український борщ. Німеччина вважає, що дьонер-кебаб (döner kebab), який став популярною вуличною їжею завдяки емігрантам із Туреччини, є саме їх національною стравою. Про це повідомило видання The Economist.

Дьонер-кебаб у Стамбулі

Два роки тому Туреччина звернулася до ЄС із проханням надати дьонер-кебабу статус TSG (Traditional specialty guaranteed – гарантована традиційна особливість).

Якщо ЄС погодиться, справжнім дьонер-кебабом буде вважатися лише той, який готується за турецьким рецептом. А це означає використання тільки яловичини, курка, чи баранини, особливості маринування м'яса та нарізки.

Німеччина висунула заперечення проти пропозиції Туреччини. Там вважають, що німецький дьонер не схожий на турецький – на вулицях Берліну та інших німецьких міст його зазвичай продають загорнутим у піту, посипають капустою чи листям салату та поливають соусами. Але страву у країну беззаперечно у 1970-ті привезли заробітчани із Туреччини, які його і пристосували до європейських смаків.

Черга за дьонером у Берліні
Фото: tripadvisor

У Туреччині дьонер подають з рисом, або загортають у лаваш разом зі смаженою картоплею, помідорами та гострим перцем, а у Стамбулі часом додають плавлений сир.

19 вересня Єврокомісія дала сторонам шість місяців для досягнення компромісу. Якщо вони не зможуть домовитися – комісія самостійно ухвалить рішення щодо статусу TSG для дьонера.

У разі перемоги Туреччини, європейську версію дьонер-кебаба доведеться продавати під новою назвою. А цей ринок дуже великий: обсяги продажів дьонера в Європі становлять близько 3,5 мільярди євро на рік. У Німеччині – це 2,3 мільярди євро на рік.

У липні Туреччина вже намагалась зареєструвати статус дьонер-кебаба в ЄС, як суто турецьку страву, але наштовхнулась на опір Німеччини, де цю популярну вуличну страву вважають своєю.

Німецький дьонер-кебаб настільки популярний, що навіть відомий американський співак Каньє Вест приїхав до Берліну, щоб посмакувати цією стравою із знаменитого вуличного кафе, де завжди стоїть черга.

Теги за темою
Єврокомісія
Джерело матеріала
loader
loader