Китай місяцями приховував аварію новітнього атомного підводного човна – WSJ
Китай місяцями приховував аварію новітнього атомного підводного човна – WSJ

Китай місяцями приховував аварію новітнього атомного підводного човна – WSJ

Навесні цього року в Китаї затонув найновіший атомний ударний підводний човен ВМС КНР. Як повідомляє, з посиланням на власні джерела в уряді США, повідомляє The Wall Street Journal, аварія сталась біля пірсу суднобудівного заводу.

Інцидент стався на верфі неподалік міста Ухань у центральному Китаї у кінці травня – початку червня. Влада Китаю довгий час намагалася приховати цей факт. Жодне причетне відомство досі не коментує втрати субмарини.

Востаннє підводний човен бачили навесні біля пірсу на річці Янцзи, де його готували до виходу в море. WSJ опублікувала супутникові знімки компанії Planet Labs, на яких зображений цей пірс на початку червня. Біля нього вже не видно субмарини, натомість стоять кілька великих морських кранів, які, вочевидь, намагаються дістати її з дна.

Даних про те, чи було на підводному човні на момент аварії ядерне паливо, немає, проте неурядових експертів припускають таку можливість. Доля екіпажу судна також невідома. Жодної інформації про жертв немає, проте серед китайських моряків можуть бути загиблі й поранені.

Зазначається, що затоплення нової атомної субмарини, яку збудували на новій сучасній верфі, уповільнить розширення військово-морський флоту Китаю, включаючи збільшення флоту атомних підводних човнів.

На сьогодні Китай уже має найбільший у світі військово-морський флот із понад 370 кораблями та продовжує його посилювати новими бойовими одиницями.

В оборонному відомстві США вважають, що китайські ВМС намагалися приховати втрату нового і першого в своєму класі атомного ударного підводного човна, оскільки на додаток до очевидних питань до стандартів підготовки його екіпажу та якості обладнання цей інцидент порушує глибші проблеми внутрішньої підзвітності армії КНР і нагляду за оборонною промисловістю Китаю, яка давно страждає від корупції.

  • 7 вересня 2023 року Кім Чен Ин урочисто спустив на воду новий тактичний атомний підводний човен. Його вихід у море приурочили до ювілею створення Північної Кореї.   
  • 21 квітня поточного року стало відомо, що українська компанія Highland Systems, яка була заснована українською командою конструкторів, розробила електричний самозарядний підводний човен Kronos. 
Джерело матеріала
loader
loader