У лавах ЗСУ нині служать 68 тисяч жінок - Міноборони
У лавах ЗСУ нині служать 68 тисяч жінок - Міноборони

У лавах ЗСУ нині служать 68 тисяч жінок - Міноборони

У лавах Збройних сил України нині служать 68 тисяч жінок, з яких понад 48 тисяч - це військовослужбовиці.

Про це державний секретар Міністерства оборони Людмила Дараган повідомила на міжнародному семінарі з питань гендерної рівності в рамках щорічного Рішельє-форуму публічної служби у Києві, передає Укрінформ із посиланням на Міноборони.

За її словами, “жінки відіграють рівну з чоловіками роль у зміцненні української обороноздатності”.

У лавах ЗСУ нині служать 68 тисяч жінок - Міноборони - Фото 1

“Загальна чисельність жінок у Збройних силах України - 68 тисяч, з них військовослужбовиць - понад 48 тисяч. Безпосередньо в зоні бойових дій перебувають близько 5 тисяч військовослужбовиць”, - зазначила вона.

Дараган поділилася спостереженнями швидшої інтеграції жінок в армії в умовах відбиття широкомасштабного російського вторгнення: “Сьогодні жінки всюди — тримають тил, працюють на важких посадах, воюють в лавах ЗСУ. Вони доводять, що оцінювати людей потрібно за їхніми можливостями, ефективністю та розумом, а не за статтю”.

Державний секретар Міноборони звернула увагу на зміни у гендерній політиці Міноборони, які вдалося впровадити протягом останніх років.

Зокрема спираючись на власний досвід проходження служби, вона зазначила, що у 2018 році жінки отримали можливість проходити службу на бойових спеціальностях. Проте ця можливість тривалий час залишалася нереалізованою.

“Самого закону виявилося недостатньо. Існував ще й наказ з грифом ДСК, що регламентував офіцерські посади для жінок та чоловіків окремо. У 2022 році, після зміни цього наказу, вдалося подолати ці перепони”, - заявила Дараган.

Крім того, вдалося покращити рівень речового забезпечення військовослужбовиць. Наприклад, у 2023 році з'явилася літня жіноча військова форма — до цього була доступна лише парадна.

Також учасники семінару обговорили актуальні питання забезпечення рівності та інклюзії в контексті державної політики України. Особливу увагу приділили впливу війни на подолання гендерної нерівності у публічній службі та Збройних силах.

На заході наголосили на важливості впровадження людиноцентричних принципів. Також обговорили нові виклики, що постали перед Україною через повномасштабну війну: відтік людського капіталу, демографічна криза, міграція, мобілізація, реінтеграція ветеранів у цивільне життя.

Учасники відзначили значний прогрес України у досягненні гендерної рівності та адаптації законодавства до європейських стандартів. Семінар став майданчиком для обміну досвідом та обговорення подальших планів з реалізації державної гендерної політики.

“Україна демонструє системні успіхи у впровадженні інклюзивних підходів. Прогрес у подоланні гендерної нерівності, активне залучення жінок до різних сфер суспільного життя, а також інтеграція принципів інклюзії, зокрема й у системі Міноборони, є важливими кроками на шляху до європейської та євроінтеграції”, - підкреслила Дараган.

Як повідомлялось, закупівельна агенція Міноборони "Державний оператор тилу"‎ уклала договори на закупівлю жіночих літніх польових костюмів на суму майже 130 млн грн.

Теги за темою
Збройні сили України Міноборони Жінки
Джерело матеріала
loader
loader