Витрати на ув'язнених в Україні вдвічі більші, ніж мінімальна зарплата: інфографіка
Витрати на ув'язнених в Україні вдвічі більші, ніж мінімальна зарплата: інфографіка

Витрати на ув'язнених в Україні вдвічі більші, ніж мінімальна зарплата: інфографіка

Юрист пояснив, що більшість витрат на утримання ув’язненого – це кошти на утримання персоналу кримінально-виконавчої служби.

Середньомісячні витрати на утримання ув'язненихв Україні становлять 14 165 грн, тобто вдвічі більше за мінімальну зарплату. Більшість грошей спрямовуються на утримання персоналу кримінально-виконавчої служби.

Про це адвокат, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Володимир Богатир розповів у коментарі УНН, опираючись на дані Мін’юсту.

Як повідомив Богатир, за сім років витрати на утримання ув'язнених в Україні зросли у 3,3 раза – від 4 258 грн на місяць 2016 року до 14 165 грн 2023 року.

"Розмір мінімальної місячної зарплати, який щороку визначається у Державному бюджеті України, також зростав, але завжди був меншим (приблизно у два рази) за витрати на утримання ув’язнених. Чому так? Річ у тім, що у витрати на ув’язнених, крім задоволення їхніх потреб, також закладаються видатки на утримання та соціальний захист персоналу кримінально-виконавчої служби, забезпечення оперативно-службової діяльності, а також видатки на матеріально-технічне забезпечення діяльності установ і органів ДКВС, оплату спожитих комунальних послуг та енергоносіїв тощо", – пояснив адвокат.

Юрист також звернув увагу на розподіл видатків держбюджету на 2024 рік (додаток 3 до Закону про Держбюджет). Там вказано, що за бюджетною програмою 3601020 "Виконання покарань установами і органами Державної кримінально-виконавчої служби України" загальний і спеціальний фонди разом становлять 8,7 млрд грн. Левова часка (99,5%) – це видатки споживання.

"Комунальні послуги та енергоносії забирають 912,1 млн грн (10,4%), а на оплату праці йде 6,1 млрд грн (69,7% від усіх витрат). Тобто більша частина вартості утримання ув’язненого – це утримання персоналу кримінально-виконавчої служби. Скільки насправді коштів на життя лишається засудженим та особам, узятим під варту, – залишається лише здогадуватися", – пояснив Богатир.

Він додав, що в порівнянні з 2023 роком, видатки на оплату праці за бюджетною програмою 3601020 цьогоріч зросли на 1,18 млрд грн, або на 24%. Тоді як мінімальна зарплата в Україні (станом на 1 січня) зросла лише на 6% (від 6700 до 7100 грн.).

"Логіка цифр вказує на те, що держава більше опікується працівниками установ і органів Державної кримінально-виконавчої служби, аніж соціальними гарантіями своїх пересічних громадян. Чому так – питання до тих, хто зараз відповідає за правову та економічну політику в країні", – висловився юрист.

До слова, напередодні очільник Мінфіну Сергій Марченко заявив, що мінімальну зарплату в Україні 2025 року не підвищуватимуть.

  • Як зміняться прожитковий мінімум та мінімалка 2025 року
  • Від жовтня зростуть тарифи на світло: деталі рішення НКРЕКП
  • Чи вплине зростання податків на ціни в Україні: в НБУ озвучили прогноз
Джерело матеріала
loader
loader