Австрія виступає за розширення складу Радбезу ООН та обмеження права вето
Австрія виступає за розширення складу Радбезу ООН та обмеження права вето

Австрія виступає за розширення складу Радбезу ООН та обмеження права вето

Австрія підтримує реформу Ради Безпеки ООН, яка включатиме розширення складу цього органу та обмеження права вето його постійних членів.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив в інтерв’ю АРА міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг.

«Рада Безпеки, яку ми маємо зараз, відображає світ 1945 року. Це – світ минулого. Якщо ми не зможемо його змінити, то ООН з часом втратить свою актуальність. У Раді Безпеки повинні бути африканські, латиноамериканські, азійські держави. І по-друге, ми повинні обмежити право вето, і має бути процес регулярного перегляду. Якщо ми проводимо реформу зараз, ми маємо бути готові переглянути її (реформу – ред.) через 50 років», - сказав він.

За словами Шалленберга, Австрія, зокрема, хоче, «щоб ООН була актуальною, ефективною та результативною», але наразі це не так.

«ООН заблокована – будь то щодо України, у питанні Близького Сходу чи в африканських конфліктах. Якщо так буде продовжуватися, то в якийсь момент ООН втратить свою актуальність. Ніхто з нас не може цього хотіти», - заявив австрійський міністр.

Коментуючи зауваження, що великі держави, як то РФ чи Китай, наприклад, не будуть задоволені обмеженням їх ексклюзивних позицій в РБ ООН, Шалленберг заявив, що просто так казати «ні» вже не можна і треба обґрунтовувати своє вето.

«Вже відбувся розвиток подій, коли держави повинні обґрунтовувати своє право вето. Це не так, як раніше, коли ви просто сказали «нєт» і історія закінчилася. Так що рух є. Насправді, я думаю, що в Москві, Вашингтоні та інших державах усвідомлюють: якщо вони наполегливо відмовлятимуться від реформ, то зрештою виявляться на чолі організації, яка стане неактуальною», - зазначив глава австрійського МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна асамблея ООН 22 вересня схвалила головний документ Саміту майбутнього, попри спротив Росії, представник якої намагався внести свої поправки, погрожуючи відмовою підтримати консенсусний документ.

42-сторінковий Пакт заради майбутнього містить перелік намірів країн щодо розв’язання глобальних проблем – від воєнних конфліктів і зміни клімату до штучного інтелекту й реформування ООН і глобальних інституцій.

Теги за темою
Австрія
Джерело матеріала
loader