Яблука, апельсини та виноград стали доступніші: скільки заплатимо за сезонні вітаміни
Яблука, апельсини та виноград стали доступніші: скільки заплатимо за сезонні вітаміни

Яблука, апельсини та виноград стали доступніші: скільки заплатимо за сезонні вітаміни

Ціни на фрукти в Україні цієї осені демонструють неоднорідну динаміку, залежно від виду продукції. За останній місяць зафіксовано зниження цін на яблука та звичайні апельсини, водночас вартість бананів і апельсинів преміум-класу зросла. Про це повідомляє портал "Мінфін".

Спеціалісти відзначають, що ціни на яблука знизилися на 19,5%. Якщо в серпні середня ціна за кілограм складала 33,51 гривні, то зараз вона становить 26,97 гривні. Головна причина такої тенденції — сезонний збір врожаю яблук, що припадає на осінь, коли на ринок надходять великі обсяги продукції.

Яблука, фото pixabay

Звичайні апельсини також подешевшали на 12,2%. Нині їхня середня вартість складає 70,90 гривні за кілограм. Водночас апельсини преміум-класу подорожчали на 7,4%, і тепер коштують 87,40 гривні за кілограм.

Ціна на банани підвищилася на 10,9%. Якщо в серпні середня вартість бананів була 55,85 гривні за кілограм, то тепер вона становить 61,92 гривні. Це пов’язують із коливаннями в постачаннях та логістичних витратах.

Жінка, яка обирає банани

Виноград, який зазвичай дорожчий за інші фрукти, подешевшав на 5%. Середня ціна за кілограм цього фрукту тепер становить 134,53 гривні. Фахівці пояснюють це збільшенням обсягів місцевого врожаю на ринку, що дозволяє знижувати ціни.

Загалом, осінній сезон на ринку фруктів демонструє як подешевшання місцевих продуктів, так і підвищення цін на імпортовані фрукти, що залежить від логістичних та сезонних факторів.

Раніше ми розповідали, що цукерки стануть дорожчими, але "здоровішими": змінилися правила виробництва

Також, від цінників серце в п'яти втече: економіст прогнозує подорожчання м'яса та сала







Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader