Молдова піймала двох російських агентів та звинуватила РФ у втручанні до виборів
Молдова піймала двох російських агентів та звинуватила РФ у втручанні до виборів

Молдова піймала двох російських агентів та звинуватила РФ у втручанні до виборів

Джерело

Молдова звинуватила Росію у спробах вплинути на майбутній референдум щодо вступу країни до ЄС, використовуючи гібридну тактику, зокрема дезінформацію та підкуп.

Радник з національної безпеки Молдови Станіслав Секрієру заявив, що Росія експлуатує страхи, зокрема страх війни, у своїх кампаніях. Так вона старається пов'язати прагнення Молдови до ЄС із можливою загрозою конфлікту, аби потім зіграти на цих побоюваннях та зупинити євроінтеграцію чергової жертви.

За оцінками молдовських правоохоронців, Росія вже витратила близько 50 млн євро на втручання у попередні вибори. На майбутні президентські вибори в Молдові та, головне, референдум очікується ще більша сума – до 100 млн євро. Основною мішенню російської дезінформаційної кампанії є президент Майя Санду.

Молдова, звісно, також не збирається сидіти в очікуванні. На днях вона вже заборонила п'ять російських державних ЗМІ (плюс одне місцеве, але проросійське) та відчайдушно посилює захист від кібератак.

Звісно, такі теорії можна сприймати скептично, але до першого доказу вже на практиці. А докази є. У Молдові поліція затримала двох людей, підозрюваних у вандалізмі та дестабілізації по завданню російських кураторів. Вони вже спілкуються зі слідчими та пояснюють мотиви своїх дій.

Один із затриманих розповів, що входив до групи з 20 осіб. Ця команда пройшла навчання в Росії, готуючись до організації протестів і дестабілізації саме в Молдові. Куратори не були надто жадібні: за це агентам платили тисячі євро (сума не уточнюється).

І найприємніше. З групи у 20 осіб вже ідентифіковано 13 людей, двоє з яких і були піймані правоохоронцями. По суті, Молдова відпрацювала майже на рівні польських спецслужб: там на днях було затримано останніх двох учасників угрупування, яке стежило за військовими вантажами та могло планувати диверсії.

Название источника
Politico
Ссылка на материал
https://www.politico.eu/article/moldova-russia-eu-referendum-membership-social-media/
Теги за темою
Молдова
Джерело матеріала
loader
loader