Може вимерти: вчені назвали вид, надто повільний для боротьби зі змінами клімату
Може вимерти: вчені назвали вид, надто повільний для боротьби зі змінами клімату

Може вимерти: вчені назвали вид, надто повільний для боротьби зі змінами клімату

Може вимерти: вчені назвали вид, надто повільний для боротьби зі змінами клімату

Тварини не можуть пристосуватися до змін.

Вчені заявили про те, що лінивців Центральної та Південної Америки чекає похмуре майбутнє в умовах змін клімату. При цьому, найбільше постраждають тварини, які живуть на великій висоті, повідомляє SciTechDaily.

Дослідження показує, що низький рівень метаболізму лінивців та нездатність справлятися з підвищенням температури можуть призвести до їхнього вимирання до 2100 року. Постраждають насамперед лінивці у високогірних регіонах, нездатні мігрувати у більш прохолодні райони чи збільшити споживання їжі задоволення більш високих енергетичних потреб.

За словами дослідників, лінивці, які живуть у високогірних районах, при підвищенні температури переживають різке підвищення швидкості метаболізму. Лінивці ж із низин, хоч і краще пристосовані до вищих температур, ініціюють метаболічну депресію як механізм виживання, коли температура перевищує їхню зону комфорту, відому як «термічно активна зона».

За прогнозами, до 2100 року температура в місцях проживання лінивців підніметься на два-шість градусів за Цельсієм. Тому лінивці з високогірних районів зіштовхнуться із серйозним метаболічним навантаженням. Їхня обмежена здатність до переробки енергії у поєднанні з мінімальною географічною гнучкістю може перешкодити їм пристосуватися до потепління клімату.

Ще однією проблемою є низька швидкість перетравлення їжі. У лінивців вона майже в 24 рази нижча, ніж у інших ссавців схожого розміру. Будь-яке збільшення метаболічних потреб через зміну клімату не зможе бути задоволене простим збільшенням кількості споживаної їжі. Через це лінивці не зможуть підтримувати енергетичний баланс.

Дослідження передбачає, що в той час як рівнинні лінивці можуть впоратися, змістивши свої ареали на вищі висоти, високогірні лінивці географічно обмежені і такої можливості у них немає. Біологічна негнучкість у поєднанні зі збільшеними метаболічними потребами може призвести до кризи виживання цих популяцій.

Раніше вчені заявили про те, що людство наближається до порушення сьомого планетарного кордону з дев'яти, а можливо, вже й перетнуло його. У заяві дослідників говориться, що «закислення океану наближається до критичного порога», особливо у вищих широтах.

Джерело матеріала
loader