У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя
У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Національному заповіднику «Києво-Печерська Лавра» напередодні відкрилася виставка «Хрест і надія: священна спадщина греків Маріуполя».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій України.

«27 вересня у Національному заповіднику «Києво-Печерська Лавра» відбулося урочисте відкриття виставки «Хрест і надія: священна спадщина греків Маріуполя», приуроченої Дню міста Марії», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що експозиція розкриває трагічні сторінки історії Маріуполя, охоплюючи події ХVIII століття, коли корінні народи Криму — кримські греки, вірмени, волохи були вимушено депортовані у Надазов’я.

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя - Фото 1 У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя / Фото: МКСК

«Російська пропаганда віками намагалася знищити багатонаціональне минуле Маріуполя. Тому такі ініціативи, як ця виставка, що розкривають правду та розвінчують російські міфи, є дуже важливими. Ми повинні знати свою історію», - наголосила директор Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій Міністерства культури та стратегічних комунікацій Діана Трима.

Вона подякувала організаторам заходу за можливість говорити про трагічні сторінки історії нашого народу вголос.

«Сьогодні маріупольців об’єднує одне непохитне бажання: щоб якомога скоріше сталася деокупація міста. Щоб ми повернулися до Маріуполя і мали змогу його відбудувати. І поки цього не відбулося, ми будемо продовжувати зберігати пам’ять та ділитися правдивою історією про Маріуполь», — підкреслив заступник міського голови Маріуполя Денис Кочубей.

Продовженням заходу став благодійний концерт від камерного оркестру «Ренесанс» Маріупольської камерної філармонії.

Виставка організована у співпраці Міністерства культури та стратегічних комунікацій, Маріупольської міської ради, Маріупольського краєзнавчого музею та творчою командою «Місто Марії» і працюватиме до 27 жовтня.

Як повідомлялося, у Києві на базі центру «ЯМаріуполь» відкрили другий спеціалізований медичний хаб в Україні, де працюватимуть 45 маріупольських лікарів.

Теги за темою
Київ Маріуполь
Джерело матеріала
loader