У МЗС відреагували на відмову Червоного Хреста виключити зі свого складу Росію
У МЗС відреагували на відмову Червоного Хреста виключити зі свого складу Росію

У МЗС відреагували на відмову Червоного Хреста виключити зі свого складу Росію

Українська сторона розчарована рішенням правління Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, яке відмовилося виключити зі свого складу російський Червоний Хрест. Присутність та діяльність російської організації на тимчасово окупованій території України є грубим порушенням Конституції та міжнародного права. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ.

- Згадані дії РЧХ є також серйозним порушенням Статутів Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця та Конституції МФТЧ, зокрема принципу єдності, згідно з яким у кожній країні може бути лише одне суспільство Червоного Хреста чи Червоного Півмісяця, а також зобов'язання національних громад поважати цілісність та незалежність, - заявили в МЗС.

Як зазначили у відомстві, рішення правління Червоного Хреста порушує резолюції Генеральної Асамблеї ООН, які містять заклик не визнавати спроб анексії Росією частин території України. Також українська сторона неодноразово надавала докази причетності Росії до підтримки та фінансування протиправної діяльності РЧХ на тимчасово окупованій території нашої країни.

- Своїми грубими порушеннями міжнародного права та Статутів Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця РЧХ завдає серйозної та довготривалої репутаційної шкоди всієї Федерації. Для діяльності Червоного Хреста немає нічого важливішого за довіру. Удар за довірою до всієї Федерації - найгірший наслідок незаконних дій РЧХ, - зазначено у повідомленні.

  • 12 вересня російська армія вчинила черговий воєнний злочин у Донецькій області, завдавши удару по трьох автомобілям Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Це сталося у селі Веролюбівка на Донеччині під час роздачі гуманітарної допомоги.
  • 26 вересня внаслідок російського удару по Краматорську на Донеччині постраждали троє представників Українського Червоного Хреста.
Теги за темою
МЗС України
Джерело матеріала
loader
loader