Воєнний стан: хто може піти в ЗСУ за контрактом
Воєнний стан: хто може піти в ЗСУ за контрактом

Воєнний стан: хто може піти в ЗСУ за контрактом

Воєнний стан: хто може піти в ЗСУ за контрактом

Роз'яснення дали у ТЦК.

В Україні триває воєнний стан та оголошена загальна мобілізація, через війну, яку розпочала РФ. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Заступник начальника Донецького обласного ТЦК та СП підполковник Юрій Мишкін на Facebook-сторінці розповів, хто може підписати контракт та долучитися до лав ЗСУ.

Мішкін зазначив, що зараз основна перевага служби за контрактом — більша ймовірність потрапити в бажаний підрозділ на бажану посаду.

Рекрутинг, який започаткувало в цьому році Міноборони, військовими здебільшого розглядається саме як служба за контрактом.

«І як розповідають люди, які займаються рекрутингом в підрозділах, саме підписання контракту дає найбільше можливостей, що ви потрапите саме туди, куди хочете. Звісно, мобілізовані також можуть спробувати взяти рекомендаційний лист (відношення) та потрапити\перевестися в бажаний підрозділ. Але це значно важче і довше. І не факт, що це спрацює», – йдеться у повідомленні.

Які додаткові соціальні гарантії надаються при підписанні контракту

До таких соцгарантій належить:

  • Одноразова соцдопомога у разі підписання першого контракту зі Збройними Силами України.  У 2024 році це від 24 224 до 30 280 гривень залежно від звання.
  • Компенсація за піднайом житла.
  • Право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом по програмі «єОселя» та додатково 100 тисяч гривень після першого року військової служби, та ще 100 тисяч гривень після другого. Надається тим, хто підписує перший контракт.

Хто може піти служити за контрактом

У ТЦК пояснили, що до тих, хто бажає укласти контракт на службу в ЗСУ є певні вимоги.

Під час дії воєнного стану контракт можуть підписати з людьми віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку та придатні до служби за станом здоров’я.

Крім медобстеження також потрібно пройти професійно-психологічний відбір та за необхідності перевірку.

«Для тих, хто вступає на службу вперше також передбачено випробування. Загалом контракт передбачає, що мають бути чіткі строки служби. В мирний час так і є. Для рядового складу контракт до 3 років. Сержантського та старшинського складу від 3 до 5 років. Для офіцерського від 5 до 10 років. Також є певні підстави коли контракт може підписуватися на 1 чи 2 роки», – йдеться у повідомленні.

Але під час дії воєнного стану служба за контрактом автоматично продовжується. І триватиме вона до завершення воєнного стану, оголошення демобілізації. Або доки не з’являться чинники, які дозволятимуть звільнитися зі служби.

Однак і тут є певні винятки. Зокрема, навіть під час дії воєнного стану є випадки, коли строк військової служби встановлюється в один рік:

  • для громадян віком від 18 до 25 років, які приймаються на військову службу за контрактом;
  • для громадян України, які здобули медичну та/або психологічну освіту та які приймаються на військову службу за контрактом на посади за медичними, психологічними напрямами діяльності.

Раніше речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін пояснив, чи достатньо громадянину мати при собі витяг зі ЦНАПу або застосунок «Резерв+» замість військово-облікового документа.

Джерело матеріала
loader
loader