Захід може зняти обмеження на удари по РФ, побоювання Кремля зростають, - ISW
Захід може зняти обмеження на удари по РФ, побоювання Кремля зростають, - ISW

Захід може зняти обмеження на удари по РФ, побоювання Кремля зростають, - ISW

Західна зброя дальньої дії викликає серйозне занепокоєння у російської влади. Експерти звернули увагу, що РФ спрямовує значні зусилля на те, щоб переконати західні країни не дозволяти Україні використати дану далекобійну зброю для ударів по російській території.

Про це у своєму свіжому звіті вказують аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Там посилаються на нещодавню статтю The New York Times, у якій, за словами неназваних американських чиновників, йдеться про те, що оцінки розвідки США "зменшують" вплив українських ударів по Росії з використанням ракетних систем великої дальності, наданих США, Великобританією та Францією. Ці висновки розвідки пов'язані з обмеженою кількістю такої зброї в України та невизначеністю щодо майбутніх поставок більш далекобійних систем.

Передача Україні далекобійних ракет / Фото: Wikipedia / US Air Force
Передача Україні далекобійних ракет / Фото: Wikipedia / US Air Force

Проте деякі офіційні особи у збройних силах США та адміністрації Байдена виступають за зміну політики. Вони стверджують, що дана Заходом зброя дозволить Україні завдавати ударів по більш віддалених російських базах і складах боєприпасів, що змусить російських військових перемістити важливі об'єкти далі від лінії фронту, значно ускладнивши їхні лінії постачання в Україні.

ISW наголошує, що навіть невелика кількість успішних українських далекобійних ударів може мати асиметричний вплив на російську логістику. Як приклад наводиться ситуація літа 2022 року, коли ЗСУ завдали серії ударів з HIMARS по російських складах боєприпасів на окупованій території України. Це змусило російські сили розосередити свої запаси та знизило ефективність їхньої логістики.

HIMARS
HIMARS

Аналітики інституту дійшли висновку, що російська влада, ймовірно, серйозно стурбована тим, як переміщення складів боєприпасів та інших критично важливих об'єктів далі від лінії фронту та за межі досяжності західних систем вплине на наступальні можливості Росії в Україні. У зв'язку з цим, на думку ISW, Росія робить значні риторичні зусилля, щоб запобігти можливості проведення Заходом ще однієї масштабної ударної кампанії.

На тлі цих подій міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі заявив, що очікує на ухвалення рішення зі зняття обмежень з України для ударів по Росії до початку зими. Він наголосив на важливості цього моменту, зазначивши, що зараз, при переході з осені в зимовий період, Захід має продемонструвати свою сміливість та абсолютну відданість справі підтримки України.

Раніше також NYT виявило, чому США не дозволяють Україні бити вглиб РФ західною зброєю.

Джерело матеріала
loader
loader