Атмосфера Землі перетворює пил Сахари на «паливо для життя»
Атмосфера Землі перетворює пил Сахари на «паливо для життя»

Атмосфера Землі перетворює пил Сахари на «паливо для життя»

Атмосфера Землі перетворює пил Сахари на «паливо для життя»

Пил трансформується у важливий мінерал.

Вчені заявили про те, що пил, що переміщається з пустелі Сахара, забезпечує життя на дні морського харчового ланцюга критично важливими поживними речовинами. Без заліза, що переноситься далеко і широко в цій мінеральній хмарі, океанічному фітопланктону важко цвісти, повідомляє Science Alert.

Дослідження, проведене Каліфорнійським університетом у Ріверсайді, показало, що чим більше часу пил проводить в атмосфері і чим далі він переміщається, тим більше його заліза перетворюється на форму, яка легко доступна біосфері внизу.

«Переносиме залізо, мабуть, стимулює біологічні процеси так само, як удобрення залізом може впливати життя в океанах і континентах. Це дослідження є доказом концепції, що підтверджує, що пов'язаний із залізом пил може значно впливати на життя на великих відстанях від його джерела», — заявив біогеохімік Тімоті Лайонс.

Сахара є найбільшим джерелом частинок в атмосфері Землі. Вітер переносить близько 800 мільйонів метричних тонн пилу на захід, аж до Америки, щороку. Він переносить ізотопи заліза, які вимиваються з відкритої поверхні пустелі.

Метал грає життєво важливу роль у біохімічних шляхах, які закріплюють вуглець у атмосфері в органічні молекули. Однак, наскільки б необхідним не було залізо для життя, його доступність обмежена, а це означає, що розподіл цієї поживної речовини багато в чому визначає, де зустрічається життя на Землі.

Не всі форми заліза легко засвоюються живими організмами. Умови в атмосфері визначають, яким буде залізо, яке зрештою осідає на поверхню океану.

"Пил, який досягає таких регіонів, як басейн Амазонки і Багамські острови, може містити залізо, яке особливо розчинне і доступне для життя, завдяки великій відстані від Північної Африки і, отже, більш тривалому впливу атмосферних хімічних процесів", - сказав Лайонс.

Щоб дійти такого висновку, вчені проаналізували керни свердловин з дна океану. Вони виявили, що хоча загальна кількість пилу зменшувалася з відстанню транспортування, кількість біологічно придатного заліза, що розчиняється у воді, насправді збільшувалася з цією відстанню.

За словами вчених, ця взаємодія передбачає, що хімічні процеси в атмосфері перетворять менш біореактивне залізо на більш доступні форми.

Пил із великою частиною біоактивного заліза живить харчовий ланцюг на відстані тисяч кілометрів від місця його походження. Так, він живить фітопланктон в океані, а також рослини аж до Амазонки. Ці дві системи виробляють більшу частину кисню, яким ми дихаємо.

Дослідження, яке проводилося протягом семи років, показало також, що в середньому 28 мільйонів метричних тонн північноафриканського пилу також забезпечують басейн річки Амазонки приблизно 22 000 тонн удобрювального фосфору. Інші дослідження також виявили, що пил з Азії удобрював тропічні ліси Гаваїв протягом тисячоліть.

Але у присутності пилу з Сахари в атмосфері є і негативні наслідки. Наприклад, він може спричинити алергію у людей.

Нагадаємо, нещодавно на Сахару, один із найпосушливіших регіонів на Землі, несподівано обрушилася сильна злива. Що спричинило це поки неясно, але, можливо, злива пов'язана з сезоном ураганів в Атлантиці.

Джерело матеріала
loader