Дихати небезпечно: 5 порад під час пилової бурі в Україні
Дихати небезпечно: 5 порад під час пилової бурі в Україні

Дихати небезпечно: 5 порад під час пилової бурі в Україні

У низці міст України спостерігається погіршення якості повітря через пилову бурю, що прийшла з району Каспію.

За повідомленням Українського гідрометеорологічного центру, 1 та 2 жовтня у Києві та інших регіонах очікується значне забруднення атмосфери.

Жителі Полтави, Дніпра та Харкова вже повідомляють про пилову хмару, яка висить у повітрі з ночі. У соціальних мережах з'являються відео, що демонструють погіршення видимості в містах через пил, що застилає горизонт.

За даними онлайн-сервісу Windy.com, пилова хмара рухається з боку Центральної Азії - Казахстану та Узбекистану. Синоптики зазначають, що пил потраплятиме в Україну хвилями, тобто поліпшення чергуватимуться з погіршенням видимості та якості повітря.

Українській гідрометцентр прогнозує, що ситуація утримається попередньо до п'ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. На територію Київської, Чернігівської та Сумської областей пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою. Однак для цих регіонів якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, яке пошириться з-за меж України з північного сходу 1 жовтня.

Міністерство охорони здоров'я України нагадує про важливість захисту від забрудненого повітря та рекомендує:

  • Обмежити перебування на вулиці
  • Закрити вікна в приміщеннях
  • Частіше робити вологе прибирання
  • Пити більше води
  • За можливості користуватися респіратором
  • Не займатися активним спортом на вулиці

МОЗ також наголошує на важливості довіряти лише перевіреним джерелам інформації, зокрема, слідкувати за оновленнями офіційних сторінок регіональних Центрів контролю та профілактики хвороб.

Варто зазначити, що це не перший випадок пилової бурі в Україні у 2024 році. У квітні хмара пилу з африканської пустелі Сахара охопила значну частину Європи, включаючи Україну, залишаючи після дощу "іржаві" сліди на машинах, листках рослин та вікнах.

Джерело матеріала
loader
loader