Французька компанія поставить Нідерландам чотири підводні човни
Французька компанія поставить Нідерландам чотири підводні човни

Французька компанія поставить Нідерландам чотири підводні човни

Французька суднобудівна компанія Naval Group поставить Нідерландам чотири океанські підводні човни, побудовані на базі французьких типу "Барракуда" (NAS).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro.

Французький виробник виграв тендер уряду Нідерландів у березні минулого року після тривалого процесу оцінки, який розпочався у 2015 році.

Знадобилося шість місяців, щоб контракт вартістю приблизно 5,6 мільярда євро був підписаний у понеділок Державним секретарем з питань оборони Нідерландів Гійсом Туйнманом і генеральним директором Naval Group П'єром Еріком Поммелле.

"Тривалий процес закупівель показав, що підводний човен, запропонований Naval Group, є найкращим рішенням для заміни підводних човнів класу Walrus.

Підводні човни Orka, Zwaardvis, Barracuda і Tijgerhaai дадуть Королівським ВМС Нідерландів фору в підводній війні", – каже Гійс Туінман.

Це посилить стратегічну автономію Нідерландів.

Зі свого боку, П'єр Ерік Поммелле сказав, що для нього " надзвичайно велика честь", що Naval Group був обраний "одним з найсучасніших операторів підводного флоту НАТО, який відповідає високим оперативним і технічним вимогам".

Згідно з умовами угоди, Naval Group зобов'язується співпрацювати з місцевими компаніями та науковими інститутами протягом двадцяти років.

Naval Group визначила 300 потенційних партнерів, серед них – Thales Netherlands, яка спеціалізується на системах управління і ведення вогню, датчиках і радарах.

Згідно з промисловим планом, чотири підводні човни будуть зібрані на верфі Naval Group в Шербурі, але за низку критично важливих систем і технічне обслуговування відповідатимуть Нідерланди.

Ці нові човни прийдуть на зміну звичайним ударним підводним човнам класу Walrus, яким вже понад 30 років і перший з яких був виведений зі складу флоту минулої осені.

Перші два підводні човни типу "Орка", оснащені дизель-електричними двигунами, будуть поставлені між 2034 і 2037 роками.

Вони зможуть нести американські торпеди Mark 48 і крилаті ракети.

Раніше Австралія і Велика Британія підписали нову угоду про співпрацю в галузі оборони і безпеки, яка полегшує спільні операції їхніх збройних сил на території обох країн.

За угодою AUKUS між Австралією, Великою Британією і США, Австралія придбає кілька американських підводних човнів класу "Вірджинія" протягом наступного десятиріччя і побудує новий підводний човен на суднобудівних верфях в Аделаїді до 2040 року.

Тоді угода призвела до серйозної образи з боку Франції, оскільки це нове партнерство зірвало давніший франко-австралійський контракт на десятки мільярдів доларів.

Детальніше про це – у статті Угода, що розлютила Макрона: як США та союзники змінюють світову систему безпеки.

Джерело матеріала
loader