Китай запустив супутник «Shijian-19» для вивчення космічної селекції
Китай запустив супутник «Shijian-19» для вивчення космічної селекції

Китай запустив супутник «Shijian-19» для вивчення космічної селекції

У п’ятницю Китай запустив відновлюваний і багаторазовий супутник Shijian-19 для проведення ряду експериментів на низькій навколоземній орбіті. 

Ракета Long March 2D стартувала о 8:30 ранку на східний схід (10:30 UTC) 27 вересня з Центру запуску супутників Цзюцюань у пустелі Гобі. Вихлопні гази від гіперголічної ракети хвилювалися в повітрі, коли пускова установка піднялася в абсолютно чисте блакитне небо над космодромом. Шанхайська академія космічних технологій (SAST) оголосила про успішний запуск, виявивши, що корисним навантаженням є супутник Shijian-19.

Шицзянь-19 — супутник, який можна відновити, розроблений Китайською академією космічних технологій (CAST). Те саме відділення головного космічного підрядника Китаю також розробляє багаторазовий космічний корабель для екіпажу для низької навколоземної орбіти (LEO), а також місій на Місяць і глибокий космос.

Космічний апарат Space Delta 2 відстежував Шицзянь-19 на орбіті висотою 322 на 339 кілометрів з кутом нахилу 41,6 градуса. 

Місія спрямована на експерименти з космічного розведення та перевозить різноманітне насіння рослин, вибране з різних місць. Дослідники сподіваються, що вплив радіаційного середовища LEO спричинить мутації, які можуть призвести до таких переваг, як коротші цикли розмноження та інші корисні зміни.

Нашивка місії містить парашут, капсулу, що повертається, і трьох кроликів, які можуть мати тему плодючості та посилання на експерименти з космічного розведення. 

У Китаї космічна селекція стає все більш важливим напрямком для спроб покращити сільськогосподарську продукцію. Вважається, що вплив космічних умов прискорює генетичні мутації, які можуть підвищити стійкість і продуктивність культур.

Місія Шицзянь-19 також включає перевірочні випробування на орбіті для вітчизняних компонентів і сировини, а також розробку та застосування нових космічних технологій. Багаторазовий космічний корабель призначений для використання в цьому та інших наукових експериментах з мікрогравітації та космічної науки про життя.

За даними Національного космічного управління Китаю (CNSA), місія також перевозить корисні вантажі з п’яти країн, включаючи Таїланд і Пакистан.

Офіційні особи CAST представили серію супутників Shijian для багаторазового використання ще в 2018 році. Було заявлено, що на період 2019-2025 років заплановано близько 15 місій. Однак у п’ятницю відбувся перший запуск. 

Супутник Shijian-19, вагою приблизно 3500 кілограмів, має різні конфігурації для різної тривалості місії. Короткострокова версія, призначена для місій тривалістю близько двох тижнів, повернеться на Землю негайно. Довгострокова конфігурація, оснащена сонячними батареями на своєму двигуні та силовому модулі, залишатиметься на орбіті довше, підтримуючи розширені експерименти. Відновлювана частина може нести від 500 до 600 кілограмів корисного вантажу.

Місцем посадки спочатку було заявлено, що це Siziwang Banner у Внутрішній Монголії, але зона посадки Dongfeng, ближче до Цзюцюань і куди зараз повертаються екіпажі китайського Шеньчжоу, є більш імовірним місцем.

Обтічник корисного навантаження для місії був прикріплений до ракети за 48 годин до запуску. І навпаки, попередній запуск Китаєм супутника Shijian-10 у 2016 році не мав обтічника корисного навантаження.

Місія Shijian-19 є частиною ширшої космічної програми Китаю, яка включає амбітні плани дослідження далекого космосу, низку експериментів на борту космічної станції Tiangong і досягнення в багаторазових космічних технологіях. Цей запуск став 46-м для Китаю у 2024 році. Він відбувся після запуску п’яти супутників на четвертій твердотільній ракеті Lijian-1 (Kinetica-1) з CAS Space 24 вересня.

Наприкінці вересня CASC повідомила, що планує провести понад 20 запусків до кінця року. До них належать екіпажні місії Shenzhou-19 і вантажні місії Tianzhou-8 на космічну станцію Tiangong. Очікується, що нова ракета Long March 12 здійснить свій перший політ, а Long March 8 також полетить з нового комерційного космодрому Хайнань.

Джерело матеріала
loader
loader