Литва передала в Гаагу матеріали про злочини режиму Лукашенка
Литва передала в Гаагу матеріали про злочини режиму Лукашенка

Литва передала в Гаагу матеріали про злочини режиму Лукашенка

Уряд Литви офіційно передав офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі матеріали, пов’язані зі вчиненням представниками режиму Александра Лукашенка транскордонних злочинів проти людяності щодо білорусів.

Литовська сторона дійшла до висновку, що є достатньо підстав вважати, що Лукашенко та його спільники скоюють злочини проти людства.

Оскільки відповідні злочини були скоєні як на території Білорусі, так і на території країн-учасниць Римського статуту, Міжнародний кримінальний суд потенційно має юрисдикцію.

"Литва стала першою країною, яка скористалася своїм правом за Римським статутом і звернулася до Міжнародного кримінального суду для розслідування злочинів проти людства, вчинених режимом у Білорусі.

Ми вдячні уряду Литви за принципове рішення та дії", – заявила голова Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі Світлана Тихановська.

"Створено історичний прецедент – вперше в історії Міжнародного кримінального суду держава-учасниця Римського статуту передала на розгляд Офісу прокурора ситуацію в державі, яка не є учасником цього статуту.

Крім того, вперше в центрі уваги МКС буде контекст масштабних міжнародних злочинів у Білорусі", – підкреслив заступник глави кабінету Павло Латушко, який у понеділок прибув до Гааги.

А прокуратура Литви почала розслідувати незаконне вивезення українських дітей до Білорусі.

Джерело матеріала
loader
loader