Премію імені Вацлава Гавела отримала венесуельська правозахисниця
Премію імені Вацлава Гавела отримала венесуельська правозахисниця

Премію імені Вацлава Гавела отримала венесуельська правозахисниця

Премію з прав людини імені Вацлава Гавела, яка присуджується за видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами, отримала Марія Коріна Мачадо – політична діячка з Венесуели, яка викриває порушення прав людини та захищає демократію у своїй країні.

Церемонія нагородження відбулась одразу після відкриття осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі, передає кореспондент Укрінформу.

«Я хочу подякувати венесуельцям, які допомагають боротись з автократією, а також сотням тих, які зараз у тюрмах. Ці люди розуміють, що справжня гідність та сміливість має сенс. Наша мрія – збудувати найсоліднішу демократію в Латинській Америці. Основою будь-якої політичної діяльності має бути правда. Підкреслювати значення моральних цінностей та чинити демократичний опір авторитарному режиму – це наша справа кожного дня», - підкреслила Мачадо, виступаючи онлайн. Нагороду за неї отримала її донька.

Марія Коріна Мачадо є співзасновницею венесуельської волонтерської громадської організації «Súmate», яка виступає за громадянські та політичні свободи громадян.

У шорт-листі премії цьогоріч був також Акіф Гурбанов, азербайджанський правозахисник, заарештований у березні 2024 року, та Бабуца Патарая, грузинка, що очолює неурядову організацію «Сапарі», яка займається правами жінок та надає підтримку жертвам насильства.

«Олігарх Бідзіна Іванішвілі узурпував владу в моїй країні, парламент, незалежні медіа в Грузії зникають, а пропаганда лунає все голосніше», - Патарая звернулась з трибуни ПАРЄ, закликавши громадянське суспільство в Європи підтримати грузинський демократичний голос на наступних парламентських виборах в країні.Почесним гостем цьогорічної церемонії був нещодавно звільнений з полону росіянин Володимир Кара-Мурза, який отримав цю премію у 2022 році, коли відбував ув'язнення в РФ.

Премія Вацлава Гавела з прав людини присуджується щороку ПАРЄу партнерстві з Бібліотекою Вацлава Гавела та Фундацією «Хартія 77». Вона складається з грошової винагороди у розмірі 60 000 євро, кубка та диплома.

Нагадаємо, минулого року її лауреатом став турецький правозахисник Осман Кавала.

Фото Carlos Becerra / Getty Images

Теги за темою
ПАРЄ Венесуела
Джерело матеріала
loader