Ризик втручання Росії у внутрішні справи Молдови високий і це виклик - речник ЄС
Ризик втручання Росії у внутрішні справи Молдови високий і це виклик - речник ЄС

Ризик втручання Росії у внутрішні справи Молдови високий і це виклик - речник ЄС

Європейський Союз свідомий ризиків, що пов’язані із ймовірним втручанням РФ у внутрішні справи й у політичні процеси в Молдові, надає цій країні допомогу для підвищення власної стабільності та стійкості, а також для зменшення залежності економіки від російських енергоносіїв.

Про це у Брюсселі під час брифінгу заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ризик закордонного втручання та різного роду маніпуляцій Росії проти Молдови є дуже реальним. Ми бачили це у минулому, і не лише у випадку із Молдовою, але й у інших країнах. Тож, за визначенням, існує така загроза, і це є викликом. Європейський Союз стоїть поряд із Молдовою, щоб запобігти цьому виклику. Ми робимо це на кількох рівнях», - сказав Стано.

За його словами, перший рівень – це політична підтримка. ЄС включив Молдову у процес входження до ЄС. Молдова, як країна-кандидат, тісно координує з європейською стороною всі заходи з підготовки до членства, що дедалі більше зближає цю країну з Європейським Союзом, зазначив речник.

Другий напрямок - це підтримка стабільності та стійкості Молдови як у сфері економіки, так і у захисті від прямих зовнішніх загроз, включаючи кібератаки, пропаганду та інформаційні маніпуляції з боку Росії. За словами речника, півтора року тому ЄС започаткував партнерську місію для Молдови, головним призначенням якої є покращення спроможностей країни у протидії закордонним впливам.

«Ми також допомагаємо Молдові зменшити свою енергетичну залежність від поставок з Росії - щоб вона могла уникнути шантажу, коли йдеться про постачання нафти й газу», - додав речник ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, Молдова отримала статус кандидата на вступ до ЄС минулого року, переговори про вступ країни до ЄС розпочалися в грудні.

У Молдові на 20 жовтня призначили президентські вибори і референдум щодо вступу до Європейського Союзу.

В цих умовах Росія, за даними радника з національної безпеки Молдови Станіслава Секрієру, розпочала безпрецедентний наступ із застосуванням гібридної тактики, пустивши в хід мільйони євро і армію акаунтів у соціальних мережах, щоб перешкодити вступу Молдови до ЄС.

Джерело матеріала
loader
loader