У Нідерландах проводять реабілітацію українських військових через скелелазіння
У Нідерландах проводять реабілітацію українських військових через скелелазіння

У Нідерландах проводять реабілітацію українських військових через скелелазіння

У спортивному центрі в Амстердамі проходять заняття з реабілітації для українських військових через скелелазіння, під час яких українські герої долають на протезах пʼятнадцятиметрову стіну.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

У Нідерландах проводять реабілітацію українських військових через скелелазіння - Фото 1

Фахівці зазначають, що скелелазіння – це можливість подолати не тільки скелю, але й власні страхи, здобуваючи впевненість і радість від кожного досягнення.

У Нідерландах проводять реабілітацію українських військових через скелелазіння - Фото 2

Організаторка занять з реабілітації харківʼянка Марія Шолкіна, розповідає, що на ідею реабілітації через скелелазіння її надихнув подкаст одного з українських фондів допомоги українським військовим.

У Нідерландах проводять реабілітацію українських військових через скелелазіння - Фото 3

«З початку повномасштабного вторгнення ми почали організовувати різні активності, допомагати Україні. Ми купуємо автівки, надсилаємо медичну допомогу, все що можемо все робимо... Ідея народилася після подкасту. Вони саме розповідали про активності, які організовують для поранених в Україні і я подумала, що також можу щось зробити тут у Нідерландах для українських захисників. І ми це зробили. Мені допомагають друзі - волонтери. В нас зараз два тренування на місяць. Проєкт росте», – каже вона.

У Нідерландах проводять реабілітацію українських військових через скелелазіння - Фото 4

Марія Шолкіна займається скелелазінням з 1998 року. Вона приїхала до Нідерландів у 2003 році, де зараз разом із нідерландськими тренерами працює над програмою реабілітації для українських військових.

«Ми почали цей проєкт з Марією, щоб допомогти українським ветеранам отримати знання про свої нові тіла після змін, що сталися. Коли ми ростимо, то ми вивчаємо наше тіло, як воно змінюється з роками, вивчаємо можливості свого тіла і зараз через травми, отримавши нове тіло українські захисники мають знову вивчити свої нові тіла, їхні можливості, мають навчитися заново відчувати своє тіло. І скелелазіння найкраще у цьому допомагає», – каже нідерландський тренер Сандер тер Стейх.

У Нідерландах проводять реабілітацію українських військових через скелелазіння - Фото 5

Організатори зазначають, що скелелазіння – один із найефективніших способів відчути баланс у тілі після поранень та дуже пишаються досягненнями українських захисників.

Організатори програми домовилися з двома центрами в Амстердамі та Делфті, щоб українські захисники мали змогу безплатно займатися скелелазінням в рамках програми реабілітації.

Як повідомляє Укрінформ, українські військові, які перебувають на реабілітації в Нідерландах, взяли участь у забігу «Біжу за Україну», що був організований до Дня Незалежності в Гаазі.

Українські військові взяли участь у забігу за своїх побратимів та Україну, мотивуючи та закликаючи увесь світ продовжувати підтримувати Україну та допомогти їй перемогти у розв’язаній Росією війні.

Фото: Ірина Драбок

Теги за темою
Нідерланди
Джерело матеріала
loader
loader