У Німеччині депутати хочуть через суд заборонити ультраправу партію
У Німеччині депутати хочуть через суд заборонити ультраправу партію

У Німеччині депутати хочуть через суд заборонити ультраправу партію

Група депутатів Бундестагу мають намір звернутися до Федерального конституційного суду із закликом заборонити ультраправу (та проросійську) партію "Альтернатива для Німеччини" (AfD).

Як передає Укрінформ, про це повідомляють німецькі видання Tagesschauта Die Welt.

"Порушення людської гідності та вільного демократичного основного порядку: ряд членів Бундестагу, схоже, вважають AfD неконституційною – і хочуть ініціювати процедуру заборони", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідне подання до Федерального конституційного суду з проханням ініціювати процедуру заборони AfD знайшло підтримку серед щонайменше 10 депутатів Бундестагу від СДПН, ХДС/ХСС, "Зелених" та Лівої партії, але не цілих парламентських фракцій.

Для прийняття міжпартійного подання необхідно, щоб його підтримали 5% членів Бундестагу, тобто 37 депутатів.

У проєкті подання депутати Бундестагу звертаються до Федерального конституційного суду з проханням визнати AfD неконституційною відповідно до статті 21 Основного закону та статті 43 Закону про Федеральний конституційний суд. У якості альтернативи Конституційний суд закликають оголосити, що AfD виключається з державного фінансування. Група депутатів, які підтримують подання, звинувачують AfD у бажанні скасувати вільний демократичний основний порядок та зайнятті "активної войовничої та агресивної позиції" щодо цього основного порядку. Згідно зі звинуваченням, AfD також неодноразово порушувала гарантію людської гідності, закріплену в статті 1 Основного закону.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні у ряді федеральних земель ФРН пройшли парламентські вибори, які показали зростаючу роль правих та лівих популістів.

Теги за темою
Німеччина
Джерело матеріала
loader