У жовтні розпочнеться український етап фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»
У жовтні розпочнеться український етап фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»

У жовтні розпочнеться український етап фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»

Десять найкращих фото пам’яток, обраних журі з усіх поданих, будуть представляти Україну та її культурну спадщину на міжнародному етапі «Вікі любить пам’ятки».

Український етап найбільшого у світі фотоконкурсу об’єктів нерухомої культурної спадщини для Вікіпедії «Вікі любить пам’ятки» відбудеться з 1 по 30 жовтня. Про це повідомила пресслужба ГО «Вікімедіа Україна».

Конкурс відбудеться втринадцяте, його мета — зібрати під вільною ліцензією фото українських пам’яток — культових споруд, замків, архітектурних ансамблів, історичних будівель тощо.

Щоб узяти участь, потрібно перейти на сторінку конкурсу у Вікіпедії, створити або увійти у свій акаунт, знайти пам’ятку у конкурсних списках пам’яток і покроково завантажити фото чи відео пам’ятки з переліку.

У жовтні розпочнеться український етап фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» - Фото 1

Як взяти участь у фотоконткурсі  «Вікі любить пам’ятки»

Цього року у конкурсі дев’ять спеціальних номінацій, вони зазначені за посиланням special.wlm.photo. Уперше відбудеться спеціальна номінація «Польська спадщина». Також будуть спецномінації «Німецька спадщина», «Єврейська спадщина», що включає і караїмські пам’ятки, «Відео», «Фотоплівка», «Елементи екстер'єру», «Інтер'єри» та відзнака «Визначні місця Харкова».

Для документування злочинів Росії щодо знищення культурної спадщини України цьогоріч вдруге відбудеться спецномінація «Війна руйнує пам’ятки».

Станом на 4 вересня 2024 року ЮНЕСКО підтвердило пошкодження щонайменше 438 об’єктів культурної спадщини України з 24 лютого 2022 — 142 релігійних споруд, 32 музеїв, 215 будівель з історичною чи/та мистецькою цінністю, 32 пам’ятників, 13 бібліотек, 1 архіву.

«За роки існування конкурсу з 2012 року ми вже отримали понад 366 тисяч світлин більш ніж 40 тисяч пам’яток України. Однак залишаються неохопленими ще 61% пам’яток. Зараз, в умовах повномасштабного вторгнення росії, інтенсивних обстрілів і бойових дій уся українська культурна спадщина — під загрозою знищення. Тож запрошуємо людей, які подорожують Україною чи мають архівні фото пам’яток своїх міст чи сіл, подавати їх на конкурс, щоб зберегти їхні зображення у Вікіпедії та розповісти про них світові», — прокоментувала прессекретарка ГО «Вікімедіа Україна», членкиня оргкомітету «Вікі любить пам’ятки» Ольга Мілянович.

Журі конкурсу визначить десять найкращих фото пам’яток з усіх поданих, і ці світлини будуть представляти Україну та її культурну спадщину на міжнародному етапі «Вікі любить пам’ятки». Тут змагатимуться понад 50 країн світу.

У зв’язку з воєнним станом, для безпеки учасників та учасниць, а також національної безпеки, подавати можна лише фото, зроблені до 30 червня 2024 року включно. Винятком є спецномінація «Інтер'єри» — фото всередині пам’яток можуть бути зроблені будь-коли без обмежень за часом створення.

Фото: ГО «Вікімедіа Україна»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader